Merkelová odmieta hrozby odchodom z EÚ

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok s narážkou na Britániu varovala pred hrozbami odchodom z Európskej únie kvôli sporu o budúceho predsedu Európskej komisie. Podľa agentúry DPA to povedala po dvojdňovom rokovaní so svojimi kolegami zo Švédska, Británie a Holandska. Potvrdila pritom rozdielny názor na kandidatúru Jeana-Claudea Junckera, ktorú Berlín podporuje.

10.06.2014 12:30
Cameron, Juncker Foto: ,
Britský premiér David Cameron na snímke s Jeanom-Claudom Junckerom
debata

Britský premiér David Cameron dal po stretnutí vo švédskom Harpsunde najavo, že je naďalej proti tomu, aby sa novým šéfom EK stal práve Juncker, ktorého navrhol Európsky parlament. Naproti tomu Merkelová potvrdila, že s nomináciou tohto bývalého predsedu luxemburskej vlády súhlasí.

Merkelová však zdôraznila, že teraz by šéfovia členských štátov a vlád mali Európskemu parlamentu oznámiť svoj návrh. „Ak budeme múdri, potom sa budeme vzájomne rešpektovať ako rôzne inštitúcie,“ poznamenala. Hrozby tu podľa nej nie sú na mieste. Predsedovia vlád sú si plne vedomí toho, že budú potrebné hlasy parlamentu.

Cameron po stretnutí podľa Reuters zopakoval, že chce, aby sa únia obnovila. „Chcem, aby Británia bola v reformovanej EÚ. To je môj cieľ. Myslím si, že je to najlepšie pre Britániu rovnako ako pre Európu,“ vyhlásil.

Cameron sľúbil britským voličom, že ak za neho budú vo voľbách v budúcom roku hlasovať, vypíše v roku 2017 referendum o zotrvaní v Európskej únii. Dôležité preto podľa neho je, ako bude teraz únia postupovať.

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Angela Merkelová #David Cameron #Jean-Claude Juncker