Obkľúčený Slaviansk je vraj zničený, nemá vodu, prúd ani plyn

Obkľúčený východoukrajinský Slaviansk je v kritickej situácii: podľa vzbúrencov streľba ukrajinskej armády "zrovnala so zemou" už polovicu domov stotisícového mesta. Ukrajinské médiá hovoria o prerušení dodávok elektriny, vody aj plynu. Rodiny vystrašené nekončiacimi prestrelkami a explóziami márne hľadajú cestu, ako Slaviansk opustiť, napísala agentúra Interfax.

10.06.2014 14:05
Ukrajina, Slaviansk, vojak, zbraň Foto: ,
Proruský ozbrojenec na stanovišti v Slaviansku
debata (500)

„Je možné konštatovať, že polovica všetkých stavieb v meste je už zrovnaná so zemou,“ povedal ruskej tlačovej agentúre Konstantin Knyrik, hovorca povstaleckej skupiny Juhovýchodný front. V meste nefunguje mobilné spojenie, ľudia trávia noci v protilietadlových krytoch. Črepiny granátov už usmrtili množstvo civilistov vrátane šesťročného dievčatá a dvanásťročného chlapca.

Podľa agentúry Unian došli v Slaviansku zásoby benzínu, prakticky všetky čerpacie stanice sú uzavreté, ak ich už skôr nezničil zásah z mínometu. Pohonné hmoty vraj nemá k dispozícii ani záchranná služba. Palivo do Slavianska dovážajú dobrovoľníci z neďalekého Kramatorska. Aj tam sa však od pondelka intenzívne bojuje.

Slaviansk Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Ukrajina, Slaviansk Slaviansk

Vďaka pomoci Červeného kríža je v Slaviansku zatiaľ dostatok liečiv. Viazne ale zásobovanie potravinami, nehovoriac o vyplácaní miezd, ktoré sa prakticky zastavilo.

Bytovka v Sloviansku Foto: SITA/AP, Evgeniy Maloletka
Ukrajina, Slaviansk Bytovka v Sloviansku

Slaviansk, považovaný za hlavnú baštu proruských radikálov na východe Ukrajiny, je už niekoľko týždňov v obkľúčení. Všetkých deväť výpadoviek z mesta kontroluje ukrajinská armáda a jednotky Národnej gardy. Povstalci ostreľujú armádne posty z granátometov a ťažkých guľometov, preraziť blokádu sa im ale nepodarilo.

Slavianski vzbúrenci sa údajne zbavili svojho šéfa Ponomariova

Jeden z najbojovnejších východoukrajinských separatistov Viačeslav Ponomariov bol v utorok údajne zatknutý a zbavený funkcie „ľudového starostu“ Slavianska. Oznámili to ruské médiá s odvolaním sa na tlačovú správu proruských radikálov. O dôvodoch, prečo sa povstalci jedného zo svojich vodcov zbavili, ruské médiá neinformujú. Nástupcom Ponomariova sa vraj stal Vladimir Pavlenko.

Ponomariov, bývalý riaditeľ textilného závodu a majiteľ továrne na výrobu toaletných mydiel, sa v posledných týždňoch stal hlavným hovorcom extrémneho radikálneho krídla separatistov. Po zvolení nového ukrajinského prezidenta Petra Porošenka dramaticky odmietol akékoľvek výzvy k zmieru s Kyjevom a Porošenka označil za diablovho vyslanca.

Vjačeslav Ponomarjov Foto: Reuters, MAXIM ZMEYEV
Ukrajina, kríza, Vjačeslav Ponomarjov Vjačeslav Ponomarjov

„Nový prezident je monštrum, ktoré sa ukrýva pod nevinnou maskou čokoládového zajačika,“ povedal Ponomariov s narážkou na reťazec čokoládovní Roshen, ktorý nový prezident vlastní.

„Ľudovým starostom“ sa Ponomariov stal v polovici apríla po útoku separatistov na slaviansku kanceláriu ukrajinskej tajnej služby SBU. Pred ním stála v čele slavianskej radnice Nella Štepová, ktorá po nástupe vzbúrencov podala demisiu.

Vedúci predstavitelia povstaleckej Doneckej ľudovej republiky, na ktorej území sa Slaviansk nachádza, o výmene Ponomariova nič nevedia. Agentúre ITAR-TASS povedali, že o odstránení „ľudového starostu“ nerozhodli. Informáciu nemôžu potvrdiť, pretože spojenie so Slavianskom, ktorý je obkľúčený ukrajinskou armádou, je prakticky nulové.

500 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #kríza na Ukrajine #Slaviansk #Urkajina #obkľúčenie