NATO mimoriadne rokovalo o kríze v Iraku

Veľvyslanci pri Severoatlantickej aliancii (NATO) v stredu v Bruseli mimoriadne rokovali o zhoršujúcej sa bezpečnostnej situácii v Iraku, kde ozbrojení povstalci postupne obsadzujú viaceré mestá.

11.06.2014 22:48
debata (24)

Rokovanie zvolali na žiadosť Turecka, ktoré má s Irakom spoločnú hranicu. Ozbrojenci tiež zajali viac ako 80 tureckých občanov, čo bola takisto téma schôdzky. Rokovanie však malo len „informačný“ charakter a nepadla na ňom žiadosť o aktivovanie takzvaného článku 4. Ten hovorí o tom, že spojenci sú povinní chrániť bezpečnosť ktoréhokoľvek člena NATO, ktorý sa stane terčom útoku.

Sunnitskí povstalci v Iraku v stredu obsadili aj mesto Tikrít, ktoré je rodiskom zosadeného diktátora Saddáma Husajna. Tikrít sa pritom nachádza len 150 kilometrov od hlavného mesta Bagdad. Iracký premiér Núrí al-Málikí pre obavy z rozšírenia vplyvu povstalcov vyjadril odhodlanie potlačiť povstanie ozbrojencov patriacich do skupiny Islamský štát v Iraku a Levante. Extrémisti ešte v utorok získali kontrolu nad druhým najväčším mestom v krajine Mósul, odkiaľ už utieklo asi pol milióna ľudí. Sunnitská skupina Islamský štát v Iraku a Levante, ktoré je blízka al-Kájde, má odhadom 3000 až 5000 bojovníkov. Sunnitskí extrémisti bojujú za vznik islamského štátu aj v susednej Sýrii. Tam už majú po trojročnej vojne pod kontrolou rozsiahle územia hraničiace s Irakom.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Irak