Putin sa podľa historika Zubova na Ukrajine zahnal do slepej uličky

Ukrajinská politika ruského prezidenta Vladimira Putina utrpela fiasko. Ukrajinu nerozdelil, prezidentským voľbám nezabránil a teraz sa stará len o to, ako sa z hlúpej situácie dostať. V rozhovore pre ukrajinský web Glavkom to vo štvrtok vyhlásil ruský historik Andrej Zubov, známy aj u nás svoju kritikou ruskej invázie na Krym. "Putin nevie, čo má robiť, musí ale uznať svoje chyby," povedal Zubov.

12.06.2014 12:45
debata (204)

„Až keď Rusko uzná ukrajinskú voľbu, vráti Krym, zaplatí reparácie a ustúpi v otázke ceny za plyn, potom sa začnú vzťahy zlepšovať. Ak bude Moskva pokračovať vo svojej odpudivej politike voči Ukrajine, potom sa vzťahy nadobro prerušia, ako sa prerušili medzi Chorvátmi a Srbmi,“ usudzuje ruský historik.

Rozhodnutie o okupácii Krymu prijal podľa Zubova Kremeľ unáhlene, v reakcii na útek bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. „Bol to pokus destabilizovať Ukrajinu, ktorý sa nepodaril,“ povedal. Občianska vojna na Ukrajine podľa Zubova nebude, krajina sa nerozdelí.

Pre Rusko bude dôsledkom ukrajinskej krízy prudká zmena politického kurzu, tvrdí Zubov. „Dramaticky sme sa odvrátili od Západu, ocitli sme sa v systéme sankcií, sme v hlbokej izolácii. Nie je to výhodné pre nikoho, v prvom rade nie pre ruskú elitu,“ vyhlásil.

Reálny je podľa ruského historika „palácový prevrat“ v Moskve, ak sa niekomu nepodarí presvedčiť Putina, aby svoju politiku zmenil. „Že sa touto cestou ďalej ísť nedá, je úplne očividné. Náš štát sa v dôsledku tohto dobrodružstva ocitol v úplnej slepej uličke, ako som predpovedal,“ povedal Zubov.

Známy ruský historik, ktorý prednáša na prestížnej moskovskej diplomatickej akadémii MGIMO, vyvolal v Rusku pozornosť svojou ostrou kritikou ruskej politiky voči Ukrajine. Keď v marcovom článku pre denník Vedomosti prirovnal ruský postup na Kryme k politike nacistického Nemecka pred druhou svetovou vojnou, vedenie MGIMO ho prepustilo zo svojich služieb.

Výpoveď bola neskôr stiahnutá, avšak s prednáškami na diplomatickej akadémii už Zubov nepočíta. „Kontrakt sa končí 30. júna a predĺžený zjavne nebude,“ povedal vo štvrtok ukrajinskému serveru.

Pri návšteve Brna začiatkom mája ponúkla ruskému historikovi vedenie seminárov a prednášok Masarykova univerzita. Prvé by sa mohli uskutočniť už v budúcom školskom roku, povedal rektor univerzity Mikuláš Bek.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Andrej Zubov