USA pred polstoročím unikli jadrovej katastrofe

Spojené štáty pred viac než polstoročím o vlások unikli jadrovej katastrofe, keď z ich zničeného bombardéra letiaceho nad Severnou Karolínou vypadli dve atómové bomby.

12.06.2014 14:24
Hirošima Foto:
Pohľad na zničenú Hirošimu z augusta 1945. Výbušná sila bômb, ktoré v januári 1961 hrozila výbuchom na území USA, bola mnohonásobne vyššia ako u náloží zhodených na Japonsko.
debata (8)

Zhodou náhod však bomby, ktorých energia bola výrazne väčšia ako v prípade náloží zvrhnutých na japonské mestá Hirošima a Nagasaki, nevybuchli. Podľa televízie CNN to vyplýva z dokumentov odtajnených tento týždeň Národným bezpečnostným archívom (NSA).

V jednu januárovú noc roku 1961 prelietaval bombardér B-52 s nebezpečným nákladom nad územím Severnej Karolíny, keď sa mu ulomilo pravé krídlo. Lietadlo sa rozpadlo, zvnútra sa uvoľnili dve jadrové bomby a mierili k zemi v blízkosti mesta Goldsboro. Na jednej z nich sa po chvíľke otvoril padák, zatiaľ čo druhá sa rútila na zem voľným pádom.

Vo chvíli nárazu sa však podľa dokumentov poškodila tá jej časť, ktorá bola potrebná k iniciácii explózie. Druhá bomba síce vďaka mäkkému pristátiu náraz neutrpela, avšak už počas nehody lietadla sa pokazil prívod elektrickej energie z generátora k náloži, čo znemožnilo výbuch.

Výbušná sila oboch bômb bola 3,8 megatony, teda mnohonásobne viac ako u náloží zhodených na Japonsko, z ktorých tá silnejšia dosahovala hodnoty 0,01 megatony.

Na palube zničeného stroja bolo v ten deň osem ľudí, z ktorých päť nehodu prežilo. „Spadol som na nejaké stromy, uvidel svetlá a vydal sa k nim. Najťažšiou prekážkou boli rôzne psy, ktoré som stretával na ceste,“ opísal podľa CNN pred časom svoje spomienky na nehodu druhý pilot stroja Richard Rardin. O nebezpečenstve, ktoré skrývalo lietadlo, nemal ani potuchy.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #atómová bomba #bombardér