Útočníkov na letisko v Karáčí prezradili ich topánky

Keď desať ozbrojencov Talibanu v nedeľu večer zaútočilo na pakistanské najrušnejšie letisko a rozpútalo päťhodinovú bitku, pri ktorej zomreli takmer štyri desiatky ľudí, Faíz Muhammad a jeho kolegovia z letiskových bezpečnostných síl (ASF) stáli v prvej línii obrany, napísala agentúra Reuters.

13.06.2014 09:45
Pakistan, letisko, Karáčí, útok Foto: ,
Po útoku na letisko v Karáčí sa z neho valí dym
debata

„Na chvíľu zavládol zmätok, pretože ozbrojenci mali rovnaké uniformy ASF ako my,“ povedal tridsaťročný Muhammad. „Ale potom sme si všimli ich topánky.“ Príslušníci ASF nosia čierne kožené topánky, ale muži, ktorí zaútočili na medzinárodné letisko v Karáčí, mali tenisky s bielou podrážkou.

Do úsvitu bolo všetkých desať útočníkov mŕtvych. Buď ich zastrelili bezpečnostné sily, alebo odpálili svoje samovražedné vesty. To, že sa Talibanu nepodaril jeho hlavný cieľ – uniesť lietadlo a držať cestujúcich ako rukojemníkov – ale nie je pre pakistanského premiéra Naváza Šarífa žiadnou útechou. Útok Talibancov sa dá vysvetliť ako znepokojujúci posun taktiky čím ďalej, tým hrozivejšieho nepriateľa.

Úder na letisko v Karáčí, ktorý je domovom približne 18 miliónov ľudí, zasadil ranu Šarífovým snahám prilákať do krajiny zahraničných investorov a oživiť ekonomiku. Zničil tiež vyhliadky na mierové rozhovory s Talibanom a z vojenskej ofenzívy proti základniam ozbrojencov pozdĺž hraníc s Afganistanom, ktorá sa zatiaľ len zvažovala, urobil prakticky istotu.

Vysoký veliteľ Talibanu agentúre Reuters potvrdil, že útoky na lietadlá a letiská boli súčasťou novej stratégie, ako čeliť prípravám vlády na vojenskú operáciu v kmeňovej oblasti Severní Vazíristan. „Rozhodli sme sa zmeniť stratégiu a zasiahnuť ich hlavné ekonomické centrá,“ povedal veliteľ, ktorý si neželal byť menovaný. „Oni zabíjajú svojimi bombami nevinných ľudí. My zasiahneme ich nervové strediská vo veľkých mestách,“ dodal.

Tarík Azím, vysoký predstaviteľ Šarífovej vlády, vyhlásil, že vojenská operácia v Severnom Vazíristane je teraz nevyhnutná a hrozí bezprostredne. Vo svojom vyhlásení sa zdal byť zmierený s vedomím, že útok pakistanskej armády nepochybne vyústi do nových teroristických útokov po celom Pakistane, napísala agentúra Reuters. „Všetci vedia, že bude nasledovať odveta,“ povedal Azim.

Útočníci boli na akciu na letisku dobre pripravení a so sebou mali vybavenie na dlhý boj. V batohoch mali vodu, lieky a jedlo. Niektorí počas útoku používali mobilné telefóny, uviedol jeden z vyšetrovateľov. Nie je ale jasné, s kým hovorili – či medzi sebou, alebo so svojimi vzdialenými veliteľmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #vojaci #Pakistan #Karáčí