Starosta Benátok odstúpil kvôli korupčnému škandálu

Starosta severotalianskeho mesta Benátky Giorgio Orson v piatok rezignoval na svoju funkciu. Rozhodol sa tak kvôli korupčnému škandálu okolo miliardového projektu na stavbu protipovodňových bariér. Informovala o tom agentúra ANSA.

13.06.2014 15:30
debata

Orson je jedným z desiatok podozrivých v rozsiahlom prípade, pre vyšetrovanie ktorého bol minulý týždeň zatknutý.

Korupčná kauza je spojená s projektom Mojžiš (Mose), čo je zložitý systém protipovodňových zábran, ktoré majú od roku 2016 chrániť benátsku lagúnu pred vysokým prílivom z Jadranského mora, a zabrániť tak devastácii mesta. Projekt, ktorého hodnota je zhruba päť miliárd eur, sa začal pripravovať pred desiatimi rokmi. Podľa vyšetrovateľov sa na projekte priživili desiatky ľudí vďaka komplikovanému systému úplatkov, na ktoré podľa médií padla až miliarda eur. Údajne až 25 miliónov eur skončilo na účtoch politických strán, ktoré potom z nich financovali svoje kampane.

Talianska prokuratúra začiatkom júna zatkla celkovo 35 ľudí, vrátane Orsoniho. Podozrivých je ale najmenej stovka. Starosta sa z domáceho väzenia dostal vo štvrtok vďaka dohode so štátnym zástupcom. Svoju vinu popiera a rezignáciu vysvetlil tým, že stratil podporu svojej domovskej Demokratickej strany (PD), ktorá teraz v krajine vládne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Benátky #starosta #rezignácia