V Turecku súdia organizátorov demonštrácií

V Turecku sa začal súdny proces s dvoma desiatkami známych aktivistov, ktoré prokuratúra obvinila v súvislosti s organizovaním minuloročných masových protivládnych protestov. Ak by boli uznaní vinnými, hrozia im podľa tureckých zákonov až 30-ročné tresty väzenia, napísala agentúra Reuters. Obžalovaní aj organizácie na ochranu ľudských práv považujú proces za škandalózny pokus, ako zastrašiť odporcov súčasnej vlády premiéra Erdogana.

13.06.2014 16:15
Turecko, protesty, demonštrácie Foto: ,
Demonštrácie v Turecku
debata (4)

Celkovo 26 ľudí stálo pred súdom po prvýkrát vo štvrtok. V porovnaní s celkovým počtom asi 5 500 ľudí, ktorých teraz vypočúvajú v spojitosti s demonštráciami pred súdmi v 95 jednotlivých procesoch, ide o malú skupinu. Médiá si však týchto obžalovaných všímajú kvôli tomu, že sú medzi nimi známe tváre a kľúčové osobnosti protestného hnutia. Ide napríklad o Mucellu Yapiciovú, predsedníčku istanbulskej komory architektov, ktorá stojí v čele hnutia Taksim Solidarity.

Práve toto hnutie, združujúce architektov, inžinierov, podnikateľov či ekologických aktivistov, stálo pri zrode protestov proti stavebnému projektu na Taksimskom námestí, ktorému mala padnúť za obeť časť obľúbeného parku Gezi. Tento pôvodne lokálny protest sa vlani rozrástol do celonárodných masových demonštrácií proti vláde, na ktorých sa schádzali státisíce ľudí. Pri zrážkach s poriadkovými silami šesť ľudí zomrelo a 10-tisíc utrpelo zranenia.

Prokuratúra niektorých z 26 obžalovaných viní okrem iného z vytvárania zločineckej organizácie, a môže teda pre nich žiadať aj vysoké tresty väzenia. Medzi dôkazmi sú napríklad záznamy odkazov na sociálnych sieťach, ktoré vyzývali na účasť na demonštráciách.

„Je to absolútne škandalózne stíhanie, ktoré sa nikdy nemalo dostať na súd,“ kritizoval tureckú justíciu zástupca organizácie Amnesty International Andrew Gardner. „Obžalobe chýbajú akékoľvek dôkazy spáchania zločinu (…) Na súde skončili ľudia, ktorí využili svoje právo na mierumilovné zhromažďovanie.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Turecko #demonštranti #Recep Tayyip Erdogan