Jadrovú dohodu s Iránom je vraj možné dosiahnuť do júla

Dosiahnutie konečnej jadrovej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosťami je možné v stanovenom termíne do 20. júla. Vyhlásil to iránsky prezident Hasan Rúhaní. Zostávajúce rozpory je podľa neho možné vyriešiť s pomocou dobrej vôle a flexibility.

14.06.2014 11:23
Rauhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Rauhání.
debata (2)

Irán a šestica veľmocí sa podľa Rúháního dohodli, že Irán bude pokračovať v obohacovaní uránu a akákoľvek dohoda obsahuje zrušenie všetkých sankcií proti Teheránu. Pri rokovaniach so zástupcami skupiny 5 +1 (stáli členovia Bezpečnostnej rady a Nemecko) Teherán podľa Rúháního preukázal pevnú dôveru v diplomacii.

Ak sa nepodarí dospieť ku konečnej dohode do 20. júla, situácia už nebude rovnaká, ako predtým, zdôraznil podľa agentúry Reuters prezident.

Trvalé dohody má umožniť zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Irán za jeho predchádzajúcu neochotu plne objasniť detaily svojho jadrového programu. Konečná dohoda má nahradiť predbežné zmluvu uzatvorenú vlani v novembri, ktorá vstúpila do platnosti tento rok 20. januára.

Irán vtedy súhlasil so spomalením niektorých jadrových aktivít výmenou za čiastočné uvoľnenie medzinárodných sankcií. Podmienky dočasnej zmluvy Teherán doteraz plnil. Ďalšie kolo jadrových rozhovorov medzi Iránom a šiestimi veľmocami sa začne v pondelok vo Viedni a je plánované do piatku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Hasan Rúhání #iránsky jadrový program