Na Ukrajine je štátny smútok, boje povstalcov s armádou pokračujú

Povstalci v Slaviansku sa v nedeľu pokúsili preraziť obkľúčenie a zaútočili na kontrolné posty bojovníkov Národnej gardy. Oznámilo to v Kyjeve velenie ukrajinskej "protiteroristickej operácie".

15.06.2014 09:41 , aktualizované: 11:13
debata (131)

Útok radikálov sa nepodaril, na mieste zostali traja mŕtvi. Prestrelky a mínometné ostreľovanie hlásia ukrajinské médiá aj z Luhanska.

Na Ukrajine vyhlásili v nedeľu štátny smútok za obete sobotňajšieho zostrelenie armádneho lietadla na luhanskom letisku. Tragédia si vyžiadala 49 obetí. Prezident Petro Porošenko pohrozil útočníkom tvrdú odvetou, podľa niektorých ukrajinských médií v kyjevskom parlamente silnie volanie po vyhlásení výnimočného stavu vo východných regiónoch.

Na poludnie si Ukrajinci uctia pamiatku mŕtvych minútou ticha. Vlajky na štátnych budovách spustili na pol žrde, televízne kanály zrušili vysielanie zábavných programov.

Na luhanskom letisku sa strieľalo aj v noci na nedeľu. Povstalci podľa agentúry Unian letisko dvakrát ostreľovali z granátometov a velkorážnych guľometov. Útok nespôsobil žiadne straty, armáda odpovedala paľbou z mínometov.

Na východe Ukrajiny vraj funguje humanitárny koridor

Ukrajinské bezpečnostné zložky zriadili na východe krajiny humanitárny koridor pre evakuáciu civilistov z bojových zón.

Novinárom to v noci v ukrajinskej televízii oznámil hovorca armádnej „protiteroristickej operácie“ Alexij Lebeď. Armáda podľa neho na kontrolných postoch prehľadáva súkromné ​​automobily a linkové autobusy a utekajúcich civilistov sprevádza ďalej do vnútrozemia. Povstalci existenciu koridorov popreli.

Zriadenie evakuačných koridorov nariadil minulý utorok prezident Petro Porošenko. Chce týmto krokom zabrániť ďalším obetiam medzi civilným obyvateľstvom. Podľa neoficiálnych údajov pri stretoch armády a Národnej gardy s proruskými vzbúrencami zahynuli v Doneckej a Luhanskej oblasti už stovky ľudí.

„Na kontrolných stanovištiach prehľadávame súkromné ​​automobily a linkové autobusy i chodcov,“ vyhlásil Lebeď. „Osobitnú pozornosť venujeme mužom,“ dodal. Vojaci podľa Lebeďa kontrolujú, či ľudia opúšťajúci miesta bojov nie sú príslušníkmi „teroristických skupín“. Civilistov armáda sprevádza na bezpečné miesto.

Informáciu o evakuačných koridoroch poprel šéf samozvanej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin. „Vytvoreniu koridorov nič nenasvedčuje. Hovoriť o nejakých koridoroch v podmienkach pokračujúcich bojov je nezmysel. Ide len o ďalší populizmus,“ povedal Pušilin ruskej agentúre ITAR-TASS.

Moskva odsúdila večerný útok na veľvyslanectvo v Kyjeve

Ruská vláda v sobotu tvrdo odsúdila násilie pred budovou svojho veľvyslanectva v ukrajinskej metropole Kyjev. Ambasáda sa stala terčom útoku stoviek ľudí, ktorí poškodzovali jej majetok. Prítomná polícia však nezasiahla. Rusi, ktorých v kritike sobotňajších nepokojov podporili aj Američania, preto obvinili ukrajinské úrady z „vážneho porušenia“ medzinárodných dohôd o ochrane diplomatických priestorov.

Prítomní, prevažne mladí ľudia chceli podľa svojich slov vyjadriť odpor z aktívneho zapájania sa Rusov do protivládneho povstania na východe Ukrajiny. Výsledkom ich demonštrácie sú poškodené okná a autá či roztrhaná ruská štátna vlajka. Američania preto vyzvali Ukrajincov, aby ruskej diplomatickej misii v Kyjeve zabezpečili „adekvátnu ochranu“.

131 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina