NATO pomôže pri modernizácii ukrajinskej armády

Generálny tajomník NATO Anders Rasmussen skonštatoval, že bude potrebné prispôsobiť sa faktu, že z Ruska sa stal nepriateľ aliancie.

15.06.2014 19:27
Anders Fogh Rasmussen, NATO Foto: ,
Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.
debata (272)

Dánsky expremiér v nedeľu zverejnenom rozhovore taktiež priznal, že vojenské zoskupenie pripravuje balík pomoci pre Ukrajinu. Znamenať by to malo pomoc pri modernizácií armády či výcviku vojakov v záujme schopnosti sebaobrany Kyjeva.

O pláne pomoci vyhotoveného v reakcii na ukrajinskú žiadosť by mali koncom mesiaca rozhodnúť členské krajiny. Rasmussen v tejto súvislosti nevylúčil, že ozbrojené sily niektorého z členov aliancie sa zúčastnia na vojenských cvičeniach na území Ukrajiny, ktorá nie je členom NATO.

Rusko dlhodobo znepokojuje expanzia 28-člennej Severoatlantickej aliancie vo východnej Európe, pričom prezident Vladimir Putin v apríli povedal, že marcovú anexiu ukrajinského Krymu čiastočne ovplyvnilo aj rozširovanie NATO. Na Ukrajine vo veci členstva v aliancii nepanuje jednoznačný názor, pričom vzťahy medzi Moskvou a NATO sú od vypuknutia krízy v postsovietskej krajine veľmi napäté.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Anders Fogh Rasmussen #Ukrajina