Nezávislosť Škótska podporuje čoraz viac voličov

Počet Škótov, ktorí podporujú odtrhnutie svojej krajiny od Británie, sa naďalej zvýšil. Výsledok septembrového referenda o samostatnosti Škótska je tak zrejme tesnejší ako kedykoľvek predtým.

16.06.2014 16:03
debata (9)

Odporcovia odtrhnutia ale stále vedú. Vyplynulo to z nových prieskumov, ktorých výsledky zverejnili britské médiá. Kampaň za nezávislosť teraz podporuje 43 percent voličov, čo je o dve percentá viac ako v máji, a proti je 46 percent, teda o percento menej, uviedla podľa agentúry Reuters spoločnosť Panelbase.

Tiež podľa ankety ústavu ICM sa počet prívržencov nezávislosti Škótska zvýšil o dve percentá, a to na 36 percent. Za zotrvanie v rámci Británie je už len 43 percent Škótov, teda o tri percentá menej ako v máji. Je však podľa ICM stále veľa nerozhodnutých voličov, až 21 percent. Podľa výskumnej agentúry TNS je to dokonca okolo 30 percent.

Kampaň pred referendom plánovaným na 18. septembra vstúpila do záverečnej fázy. Argumenty oboch strán sa točia hlavne okolo ekonomických výhod či nevýhod prípadného samostatného Škótska.

Do sporu o to, či sa má stať Škótsko nezávislé od Británie, sa tiež zapája čoraz viac známych osobností. Kým britská spisovateľka Joanne Kathleen Rowlingová sa vyjadrila proti jeho odtrhnutiu, známy herec a prvý predstaviteľ filmového Jamesa Bonda Sean Connery naopak považuje príležitosť k osamostatneniu ako „príliš dobrú“ na to, aby sa premárnila.

Škóti budú v referende odpovedať na otázku: Malo by byť Škótsko nezávislou krajinou? Ak väčšina hlasujúcich odpovie áno, Škótsko by sa malo stať nezávislým štátom 24. marca 2016.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Škótsko