Ruský šéf diplomacie označil ukrajinského kolegu za odpad

Rusko v pondelok vyzvalo Ukrajinu na zaistenie bezpečnosti svojich diplomatických misií na Ukrajine. Reagovalo tak na sobotňajší incident pri ruskom veľvyslanectve v Kyjeve a pondelkovej protestnej demonštrácii pred konzulátmmi v Odese a Charkove.

16.06.2014 17:03
Sergej Lavrov, Rusko Foto: ,
Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.
debata (331)

Moskva navyše znovu odsúdila správanie ukrajinského ministra zahraničia, ktorý v sobotu hrubo urazil prezidenta Vladimira Putina.

Pred ruskými generálnymi konzulátmi v Odese a Charkove sa počas dňa zišli desiatky demonštrantov, mnohí z nich pod zástavami ultranacionalis­tického Pravého sektora. Podľa ruského vyhlásenia podobné akcie ohrozujú bezpečnosť ruských diplomatov a ukrajinská strana by im mala zamedziť.

Hlavná ruská kritika ale smeruje na hlavu ukrajinského ministra zahraničia Andrija Deščycju, ktorý v sobotu vulgárnym výrazom prirovnal šéfa Kremľa k mužskému pohlavnému údu. Premiér Dmitrij Medvedev ministrovo správanie označil za paranoidné, pre ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova je Deščycja „odpad“. S „touto osobou“ vraj už Lavrov nemieni rokovať.

Sám Deščycja v pondelok svoje správanie obhajoval. V rozhovore pre moskovský rozhlas tvrdil, že jeho vulgárny výrok mal rozbúrených demonštrantov upokojiť. V opačnom prípade vraj boli odhodlaní ruskú ambasádu vypáliť.

V areáli ruského veľvyslanectva ukrajinskí demonštranti spôsobili nemalé škody. Na objekty hádzali fľaše so zápalnou zmesou, delobuchy a dymovnice, zaparkované diplomatické vozidlá demoloval a zapaľovali. Polícia oznámila, že niekoľko osôb stíha.

Zatýkalo sa počas dňa aj v Moskve, kde sa podľa ruskej polície plánovali napadnúť ukrajinské veľvyslanectvo aktivisti ľavicovej strany Iné Rusko. Už cez víkend v centre Moskvy polícia zadržala niekoľko ľudí, ktorí hádzali cez stenu amerického veľvyslanectva toaletné papiere.

331 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Sergej Lavrov #Andrij Deščycja