Vrahom bohatých Čechov hrozí doživotie

Vylákať do zahraničia, uniesť, vydierať a prípadne aj zavraždiť. Takto pracoval český kriminálny gang, ktorého terčom boli bohatí podnikatelia. Na lavicu obžalovaných sa v utorok v súdnej sieni posadí sedem ľudí. Trom z nich hrozí doživotie.

17.06.2014 09:55
pištoľ, zbraň, lúpež, krádež, zlodej Foto:
Ilustračné foto
debata

"Išlo o veľmi závažnú vec, keď si páchatelia vyberali bezúhonných a naozaj poctivých podnikateľov, ktorých unášali, vydierali a bezohľadne likvidovali. Nešlo o žiadne vybavovanie si účtov,“ vyjadril sa k prípadu pre denník Právo šéf Úradu pre odhaľovanie organizovaného zločinu Robert Šlachta.

Gang pôsobil v rokoch 2011 až 2013. Podľa Práva bol hlavou skupiny Michael Šváb, švagor známeho herca Martina Dejdara. Prvý únos zorganizovali muži v lete 2011. Do Španielska istého českého podnikateľa vylákali s tým, že s ním chcú hovoriť o dare päť miliónov dolárov na charitu. Na ňu prispievala aj obeť. Vo Valencii obchodníka gang spútal, nahovoril mu, že si ho niekto najal na jeho vraždu, ale že sa môže z toho vykúpiť. Podnikateľ nakoniec zaplatil dva milióny dolárov, ale zachránil si život.

V ďalších dvoch prípadoch mal už príbeh únosu krvavý koniec. Jednu obeť gang ubil kameňom v Spojených arabských emirátoch a zakopal v púšti. Páchatelia sa báli, že ich podnikateľ spoznal. Podobne to bolo aj pri ďalšom zločine, keď vrahovia svoju obeť zastrelili v Taliansku.

Skupina bola v skutočnosti úplne úspešná len v prvom prípade. Okrem toho sa zločinci pri lúpežnom prepadnutí zmocnili obrazu a kresieb, ktoré mali byť údajne dielami Renoira a Picassa. Nie je však jasné, či nešlo len o napodobeniny.

Dva razy boli obžalovaní celkom neúspešní. Nepodarilo sa im na súkromnú partiu pokeru vylákať známeho českého hráča Martina Stazska. Pri ďalšom z podnikateľov zase v poslednej chvíli kriminálnici svoje plány zrušili, lebo mali práve plné ruky práce s inou z obetí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podnikatelia #vraždy #gang