Dvaja ruskí novinári zahynuli v bojoch pri Luhansku

Dvaja ruskí novinári v utorok zahynuli pri Luhansku, keď sa ocitli v mínometnej paľbe vedenej medzi povstalcami a ukrajinskou armádou.

17.06.2014 14:43 , aktualizované: 21:21
debata (184)

Podľa ruskej agentúry ITAR-TASS zahynul ukrajinský spravodajca hlavnej ruskej štátnej televízie Igor Korneľuk a kameraman Anton Vološin. Ďalší člen tímu Viktor Denisov vyviazol bez zranenia.

Obaja mŕtvi novinári boli zamestnanci Všeruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti (VGTRK), ktorá zastrešuje niekoľko ruských celoštátnych televíznych kanálov. Ruské médiá zo zodpovednosti za smrť oboch mužov vinia príslušníkov ukrajinskej Národnej gardy.

Televízny tím bol viditeľne označený nápisom „Tlač“ a stal sa obeťou útoku v okamihu, keď povstalci transportovali z nebezpečnej zóny civilistov, napísal ITAR-TASS. Podľa ukrajinskej armády sa novinári pohybovali v nebezpečnej zóne bez povolenia a náležitej ochrany.

„Novinári by sa nemali vyskytovať v oblasti protiteroristickej operácie bez nepriestrelnej vesty a prilby, navyše v bezprostrednej blízkosti vzbúrencov,“ uviedol hovorca ukrajinskej armády. Korneľuk a Vološin vraj ani nepožiadali o akreditáciu pre prácu v povstaleckých oblastiach.

Korneľuk bol zranený pri ostreľovaní jednej z dedín v blízkosti Luhanska a vo vážnom stave bol hospitalizovaný. Lekárom sa ho už nepodarilo zachrániť. O okolnostiach smrti jeho kolegu Vološina ruské médiá neinformovali.

Rusko počas dňa vyzvalo medzinárodné humanitárne organizácie a profesijné novinárske zväzy, aby smrť oboch novinárov odsúdili. Ministerstvo zahraničia označilo smrť novinárov za ten najťažší zločin, ktorý leží na svedomí „ukrajinských neonacistov“.

184 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #Luhansk