Na Ukrajine explodoval plynovod, mohlo vraj ísť o útok teroristov

V Poltavskej oblasti na východe Ukrajiny v utorok explodoval plynovod, ktorým smeruje ruský plyn zo Sibíri do Európy. Oznámila to televízia Espreso s odvolaním sa na informáciu ministerstva vnútra. Podľa miestnych ľudí mohlo ísť o teroristický útok. Obete na životoch výbuch údajne nespôsobil, ale nie je jasné, či sa transport suroviny prerušil.

17.06.2014 15:50
Ukrajina, plynovod, výbuch, plyn, Foto:
K výbuchu, po ktorom šľahali plamene do výšky 200 metrov, došlo pri meste Lochvycja, ktoré leží asi 200 kilometrov východne od Kyjeva.
debata (107)

K výbuchu, po ktorom podľa očitých svedkov šľahali plamene do výšky 200 metrov, došlo pri meste Lochvycja, ktoré leží asi 200 kilometrov východne od Kyjeva. Úsek plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod prechádza poľom okolo mesta asi kilometer od obytných štvrtí.

„Sám vybuchnúť nemohol, je to zrejme teroristický čin,“ citovala televízia miestnych obyvateľov. Podľa záchranárov bude ale možné určiť príčinu explózie až po uhasení ohňa.

Plynovod explodoval ďaleko od Doneckej a Luhanskej oblasti, kde už niekoľko týždňov trvajú boje medzi armádou a proruskými povstalcami. Potrubie prekračuje rusko-ukrajinskú hranicu v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny a opúšťa ju v Užhorode. Odtiaľ plyn smeruje ďalej na západ cez kompresorové stanice na hraniciach so Slovenskom, Maďarskom a Rumunskom.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #explózia #plynovod #Ukrajina