Ruský policajný generál vypadol po výsluchu z okna

Rusko šokovali správy o smrti bývalého druhého muža protikorupčného útvaru ministerstva vnútra Borisa Kolesnikova, ktorý v pondelok vypadol zo šiesteho poschodia po policajnom výsluchu.

17.06.2014 16:24
debata (49)

Generál, ktorý bol obvinený z prekročenia právomocí pri pátraní po korupčných praktikách v štátnych úradoch, bol na mieste mŕtvy. Podľa jeho obhajcov bol buď dohnaný k samovražde alebo zavraždený.

Kolesnikova vyradili zo služby a obvinili zo zločineckej skupiny spolu so svojim šéfom, náčelníkom protikorupčného útvaru Denisom Sugrobovom. Vyšetrovatelia tvrdia, že dvojica vysokých policajných dôstojníkov spolu s desiatkou tajných agentov falšovala vyšetrovacie spisy a provokovala štátnych úradníkov z úplatkárstva.

Podľa policajnej správy si Kolesnikov v pondelok po policajnom výsluchu išiel na balkón zafajčiť a skočil dole. Krátko predtým mu vraj bolo oznámené obvinenie, že do väzobnej cely pašuje cez svoju manželku drogy. Podľa inej verzie si generál vyžiadal povolenie ísť na toaletu a pri návrate zrazil strážcu a vyskočil z okna.

Krátko pred svojou smrťou Kolesnikov prostredníctvom svojej advokátky Anny Stavickej podal žalobu na Európsky súd pre ľudské práva. Vyšetrovatelia ho vraj chceli zabiť, dvakrát preukázateľne utrpel vážne zranenia hlavy. Bol údajne vystavený mučeniu, pociťoval veľkú bolesť hlavy a trpel depresiami.

Pozostalí trvajú na vykonaní súdnej pitvy a sú presvedčení, že generál bol buď zavraždený alebo dohnaný k samovražde. Úmrtie podľa nich súvisí s vyšetrovaním, ktoré v poslednej dobe Kolesnikovov tím viedol proti istému vysoko postavenom pracovníkovi tajnej služby FSB.

Kauzou sa zaoberal aj ruský parlament. V Štátnej dume padol návrh na zriadenie osobitnej vyšetrovacej komisie, ktorá by do záležitosti vniesla jasno. „Kolesnikov mal k dispozícii kolosálne informácie. Obvinenia proti nemu boli ušité horúcou ihlou,“ vyhlásil navrhovateľ Alexandr Kulikov. Snemovňa, ktorú ovládajú poslanci prokremeľskej strany Jednotné Rusko, ale návrh na zriadenie komisie zamietli.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Kolesnikov