Nigérijská polícia zatkla takmer 500 údajných členov Boko Haram

Nigérijská armáda vraj zatkla na juhovýchode krajiny takmer 500 ľudí, ktorých podozrieva z členstva v teroristickej organizácii Boko Haram. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v utorok informovala agentúra DPA.

17.06.2014 16:20
debata (3)

Zadržaní odmietajú spojenie s islamskými teroristami zo severu, na juhu krajiny vraj hľadali prácu. Vojaci vraj mužov vo veku 16 až 24 rokov zadržali už v nedeľu pri kontrole konvoja 33 autobusov, ktorý prišiel do štátu Abia zo severu. Medzi zadržanými je údajne osem žien. Dvom autobusom s pasažiermi sa podarilo uniknúť.

Členovia hnutia Boko Haram rozpútali v poslednej dobe na severovýchode Nigérie nevídanú vlnu násilia. Podľa správy Nórskej rady pre utečencov zabili len za tento rok asi 3 300 ľudí. V apríli tiež uniesli viac ako 300 dievčat z gymnázia v Chiboku. Asi 250 školáčok je stále v zajatí, zvyšným sa podarilo utiecť.

Islamisti z hnutia Boko Haram bojujú proti centrálnej vláde v Nigérii od roku 2009. Terčom ich útokov boli často školy, mešity, štátne inštitúcie, ale aj polícia alebo armáda. Bezpečnostná rada OSN koncom mája zaradila milície Boko Haram na zoznam teroristických organizácií.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria