Pri Malajzii sa potopila loď so stovkou indonézskych utečencov

Pri pobreží západnej Malajzie sa potopila loď prevážajúca 97 Indonézanov - najmenej dvaja ľudia pri tom zomreli, ďalších 35 pasažierov je nezvestných. Informovali o tom v stredu malajzijské úrady.

18.06.2014 13:05
Malajzia, Indonézia, loď, potopenie, Foto:
Malajzijská pobrežná polícia vyťahuje z vody telo.
debata

Nehoda sa stala v noci na stredu miestneho času, v 60 kilometrov širokej Malackej úžine, ktorá oddeľuje Malajziu od indonézskeho ostrova Sumatra. Preťažená drevená loď prevážala aj ženy a deti. Na miesto nešťastia, asi tri kilometre od malajzijského pobrežného mesta Banting, sa zišli hliadkové člny a pobrežná stráž, ktorá ihneď začala pátrať po tých, čo prežili. Do záchrannej akcie je nasadený aj vrtuľník a pomáhajú aj rybárske člny. Do bezpečia sa doteraz podarilo dostať 60 ľudí.

Podľa agentúry Reuters išlo zrejme o nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa snažili dostať nezákonne do Malajzie. Podľa iných zdrojov sa naopak snažili Indonézania, ktorí nelegálne pracovali v Malajzii, dostať späť do vlasti pred začiatkom moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Malajzia má dlhodobo veľké problémy s ilegálnymi prisťahovalcami, ktorí do krajiny mieria za prácou. Podľa odhadov sú ich teraz v Malajzii asi dva milióny a tvoria sedem percent z 29-miliónovej populácie. Otázka Indonézanov, ktorí po desaťtisícoch mieria do cudziny, kde často vykonávajú podradné práce za nízku mzdu, je aj jednou z tém nadchádzajúcich prezidentských volieb v Indonézii. Obaja kandidáti sľubujú pre týchto ľudí lepšiu ochranu a dôstojnejšie pracovné podmienky.

debata chyba
Viac na túto tému: #loď #utečenci #indonézia #Malajzia #potopenie