Iracká vláda čaká na rozhodnutie USA o pomoci proti radikálom

V Iraku vo štvrtok pokračovali boje o ropnú rafinériu v Bajdží. Podarilo sa z nej evakuovať zvyšný personál, ale správy z bojiska nie sú jednoznačné. Armáda tvrdí, že jej vojaci sú stále vo vnútri areálu rafinérie, svedkovia však videli nad objektom čierne prápory radikálov.

19.06.2014 15:59
Irak Foto: ,
Bojovníci a príslušníci irackých bezpečnostných síl so zbraňami.
debata (17)

V USA silnie kritika irackého premiéra Núrího Málikího za jeho prístup k sunnitom. Málikího úrad ale vylúčil možnosť, že by premiér rezignoval. Nad Irakom už prelietavajú americká bojové lietadlá, ale uskutočňujú len prieskum.

Iracká armáda vytrvalo popiera správy o dobytí Bajdží organizáciou Islamský stáť v Iraku a Levante (ISIL). Vojaci sa vraj stále hlásia z rozsiahleho objektu a ich veliteľ tvrdí, že útoky ISIL odrážajú. Skupina vraj obsadila dom v blízkosti rafinérie a ostreľuje z neho vojakov. V Bajdží sa spracovávala ropa ťažená na severe krajiny. Od utorka je zariadenie mimo prevádzky a vďaka krátkodobému prímeriu bolo vo štvrtok z rafinérie možné evakuovať posledných 300 zo skoro 16-tisíc zamestnancov.

USA zatiaľ nedali jasnú odpoveď na irackú oficiálnu požiadavku, aby pomohli bombardovať pozície ISIL. Prezident Barack Obama rokoval v stredu s vedením Senátu a Snemovne reprezentantov, žiadne konkrétne rozhodnutie ale nepadlo. USA iba potvrdili správu, že letectvo začalo prieskumné lety nad Irakom. Zúčastňujú sa ich ale stroje F-18, teda bojové, a nie prieskumné lietadlá.

Turecko ani Saudská Arábia nie sú za vojenskú operáciu USA v Iraku. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan sa domnieva, že by to viedlo k veľkému počtu civilných obetí. Rijád považuje za dôležitejšie, aby irackí politici začali spolupracovať. Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí vyzval moslimov, aby sa nenechali vlákať do pasce ISIL, ktorej cieľom je podľa neho vyvolať vojnu sunnitov proti šiitom. Ajatolláh organizáciu považuje za radikálov, ktorí rozdúchavajú nepriateľstvo medzi moslimami.

ISIL postúpil od začiatku minulého týždňa z Mosulu až do vzdialenosti približne 100 kilometrov od Bagdadu. Jeho cieľom je založiť islamský štát na severe Iraku a Sýrie. Pred bojmi je na úteku niekoľko sto tisíc Iračanov z provincie Ninive i Anbár. Asi 300-tisíc ich dorazilo do irackého Kurdistanu, zvyšní sa snažia dostať sa k rodinám a priateľom. Medzinárodný výbor Červeného kríža zistil, že asi 30-tisíc ľudí sa zhromaždilo pri Sindžáre na severe pri hranici so Sýriou a chystá pre nich pomoc. Situáciu pritom hodnotí ako neobvykle vážnu. OSN počíta s tým, že pomoc bude potrebovať 1,5 milióna Iračanov.

ISIL vedie zastrašovaciu propagandu na sociálnych sieťach, takže iracká vláda nechala zablokovať Twitter aj Facebook.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #islamisti #šiiti #sunniti