Iracká armáda sa zhromažďuje pri Samarre, USA vyšlú poradcov

Jednotky irackej armády sa v piatok zoskupili severne od Bagdadu a pripravujú sa podľa agentúry Reuters na boj proti oddielom radikálov. Britská stanica BBC hlási, že pokračujú boje o rafinérii v Bayji a tiež o letisko v severoirackom Tall Afare.

20.06.2014 07:20 , aktualizované: 12:00
Irak, vojaci, šíiti Foto: ,
Dobrovoľníci z novovzniknutých "mierových zborov" v sprievode v blízkosti svätyne Imam Ali v šíitskom meste Nadžaf.
debata (9)

Spravodajca stanice povedal, že bojovníci Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL) zrejme časť rafinérie ovládli. Boje o ňu trvajú od utorka, vo štvrtok sa podarilo evakuovať zvyšný personál. Aj kvôli podobným správam zo severu Iraku pokračujú ceny ropy na svetových trhoch v raste.

V rukách ISIL je novo tiež bývalá továreň na chemické zbrane Musanna, ktorá leží asi 70 kilometrov od Bagdadu. USA sa domnievajú, že v nej už zrejme nebol žiadny materiál využiteľný na výrobu chemických zbraní.

Americká CNN hlási, že hoci pozície ISIL sú stále desiatky kilometrov severne od Bagdadu, v hlavnom meste už vládne atmosféra obliehania. V uliciach vidieť mnoho vojakov a policajtov a cez noc pribudlo kontrolné stanovište.

Atmosféra strachu je najviditeľnejšia na medzinárodnom letisku. Stovky ľudí tam čakajú v radoch, aby sa dostali do lietadiel smerujúcich preč z Iraku.

Reuters píše, že iracké vojsko sa zhromažďuje v blízkosti mesta Sámarra, zhruba 100 kilometrov od Bagdadu. Sámarra leží v provincii Saláhaddín, ktorej guvernér Abdalláh Džibúrí povedal vojakom, že nadišla chvíľa, aby odrazili ISIL a jej spojencov.

„Dnes pôjdeme smerom na Tikrít, Šárka a Ninive. Tieto jednotky už sa nezastaví,“ povedal Džibúrí, podľa ktorého je na protiofenzívu pripravených 50-tisíc vojakov.

ISIL začala minulý týždeň svoj postup k Bagdadu práve v Ninive.

Boje sú ale hlásené aj medzi Samarrou a Bagdadom. V jednej dedine posádka armádneho vrtuľníka bombardovala domy civilistov a zabila jednu ženu. Polícia zistila, že pilot dostal nesprávne údaje o cieli útoku.

Reuters píše, že sa prihlásilo veľa šíitskych dobrovoľníkov, takže armáda mohla doplniť jednoty, z ktorých dezertovali vojaci.

USA riešia politiku v Iraku

CNN sa domnieva, že sa Biely dom teraz zameral na politiku v Iraku. Cieľom je vraj prinútiť ich, aby zostavili vládu so zastúpením všetkých náboženských a etnických skupín obyvateľov, avšak USA v nej nepočítajú s terajším premiérom Núrím Málikím.

Kým mnohí senátori a poslanci to hovoria verejne, v Bielom dome sa o tom podľa CNN skôr len šepká. Málikího poradca Alí Músáví povedal CNN, že Málikího úrad nedostal žiadne oficiálne vyhlásenie, v ktorom by USA žiadali, aby premiér odstúpil.

Americký prezident Obama vo štvrtok oznámil, že USA vyšlú na pomoc irackej armáde 300 vojenských poradcov. Povedal tiež, že sú Spojené štáty pripravené na cielenú vojenskú akciu, ak si to situácia bude vyžadovať. Nechal tak podľa analytikov zatiaľ otvorenú možnosť použitia amerického letectva v boji proti povstalcom.

V Iraku i mimo neho medzitým rastie kritika premiéra Núrího Málikího, ktorý doteraz nebol schopný ofenzívu ISIL zastaviť.

Spojené štáty, ale napríklad aj Irán varujú pred vypuknutím sektárskeho násilia v krajine a vyzývajú šíitského premiéra Málikího, aby podnikol kroky vedúce k väčšej spolupráci šíitov, sunnitov a Kurdov.

Zazneli už aj hlasy volajúce po premiérovom odstúpení. Jeho úrad však vo štvrtok možnosť, že by Málikí rezignoval, rozhodne vylúčil.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #Barack Obama #šiiti #sunniti