Pápež František odmietol legalizáciu rekreačných drog

Pápež František sa v piatok rázne postavil proti legalizácii rekreačných drog. Podľa neho drogy škodia v akejkoľvek podobe, a to aj tie ľahšie ako marihuana. "Kompromisy tu nie sú možné," povedala hlava katolíckej cirkvi účastníkom medzinárodného kongresu o drogách, ktorý sa koná v Ríme.

20.06.2014 14:40
pápež František, Vatikán Foto: ,
Pápež František
debata (3)

Pápežov odmietavý postoj k drogám je dobre známy. František proti nim vystupuje opakovane a označuje ich za zlo. V piatok odmietol aj substitučnú terapiu pre drogovo závislých, ktorí sa liečia s pomocou náhradných látok. Známa je napríklad metadónová terapia pre závislých na heroíne.

Podľa Františka je ale nahradzovanie jednej drogy inou len skrytou kapituláciou pred problémom. Aj obmedzené pokusy legalizovať mäkké drogy sú podľa pápeža nesprávne. „Nie sú len diskutabilné z legislatívneho hľadiska, ale neprinášajú ani želaný efekt,“ domnieva sa pápež.

V poslednom roku legalizoval užívanie marihuany Uruguaj alebo americké štáty Colorado a Washington. Beztrestnú distribúciu a fajčenie marihuany pripravuje tiež Jamajka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #drogy #marihuana #legalizácia marihuany