Rumunského prezidenta potápa brat

Pol roka predtým ako sa v Rumunsku skončí desaťročie prezidentovania Traiana Basesca, čelí bývalý lodný kapitán tlaku, aby kormidlo predčasne vypustil z rúk.

21.06.2014 08:56
rumunský prezident Foto:
Rumunský prezident Traian Basescu.
debata (1)

Muníciu ľavicovému premiérovi Victorovi Pontovi, ktorý sa už dávno pokúša pravicovú hlavu štátu vypudiť z bukureštského paláca Cotroceni, poskytol prezidentov brat.

Mircea Basesca zatkli vo štvrtok večer. Špeciálna protikorupčná prokuratúra ho podozrieva z prijatia úplatku vo výške štvrť milióna eur. Spravodajská televízna stanica Antena 3 už v stredu večer odvysielala skrytou kamerou nasnímané video, na ktorom prezidentov brat potvrdzuje, že prijal 250-tisíc eur. A hoci zvyšných 350-tisíc mu podľa jeho slov sprostredkovateľ nedoručil, synovi Sanda Anghela, známeho bosa mafiánskeho rodinného klanu, sľúbil, že hlava štátu, ktorá je o prípade informovaná, sa pokúsi dosiahnuť zníženie trestu pre jeho otca, odsúdeného za pokus o vraždu.

Prezident, ktorý si roky buduje obraz bojovníka proti bujnejúcej korupcii, akúkoľvek účasť na škandále odmieta. „So svojím bratom som nikdy nehovoril o prípadnej podpore Sanda Anghela v jeho procese,“ vyhlásil Basescu, čoho dôkazom podľa neho je, že Anghel sa tvrdému trestu nevyhol. Minulý mesiac ho Najvyšší súd v odvolacom procese odsúdil na osem a trištvrte roka väzenia. „Vyzývam políciu, prokurátorov a sudcov, ktorí sa týmto prípadom zaoberali, aby povedali, či som do neho čo len najmenším spôsobom zasahoval, priamo či nepriamo,“ dodal.

„Nebudem advokátom svojho brata,“ dištancoval sa od súrodenca, ktorý sa s klanom Sanda Anghela zblížil už pred štyrmi rokmi, keď sa stal krstným otcom bosovej vnučky. „Ubezpečujem vás, že spomedzi potreby posilniť justíciu a prirodzenej reakcie na obranu vlastného brata si vyberám posilnenie justície,“ zdôraznil.

Premiér Ponta, ktorý sa už pred dvoma rokmi neúspešne pokúsil Basesca prostredníctvom referenda zosadiť z postu hlavy štátu, využil ponúknutú možnosť na nový útok. „Každý prezident európskej krajiny by musel v takej situácii odstúpiť,“ vyhlásil. „Toto je okamih, keď sám prezident musí aj za cenu osobnej obete obhajovať prestíž a nezávislosť justície,“ dodal predseda vlády, ktorý Basesca v minulosti označil za „smrtiaceho škorpióna“ a „najväčšieho klamára rumunských dejín“.

Podľa Trasparency International Rumunsko patrí do trojice najviac skorumpovaných členských krajín EÚ. Európska komisia preto pozorne monitoruje jej súdny systém. V poslednom období táto kontrola začala prinášať ovocie. Za posledný rok bolo za korupciu odsúdených vyše tisíc ľudí. Pred súdom sa ocitlo šesť ministrov i poslancov a štyri desiatky šéfov krajov, starostov, sudcov a manažérov štátnych firiem. Trest si vo väzení odpykáva aj expremiér Adrian Nastase.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #traian basescu #Victor Ponta