Povstalci z ISIL obsadzujú ďalšie mestá v Iraku

Sunnitskí ozbrojenci z organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) v nedeľu dobyli ďalšie iracké mestá v západnej provincii Anbar.

22.06.2014 17:46 , aktualizované: 20:31
Irak, vojaci Foto: ,
Členovia irackých vojenských síl v Ramádí.
debata (9)

Kontrolujú už aj strategicky položenú Rutbu nachádzajúcu sa na ceste medzi Bagdadom a Jordánskom. „Armádne jednotky sa dnes (v nedeľu) ráno stiahli z miest Ráwa, Aná a Rutba a ISIL následne nad nimi okamžite získal kontrolu,“ cituje agentúra Reuters nemenovaného predstaviteľa irackých ozbrojených zložiek.

Iracká armáda ešte v sobotu priznala, že prišla o mesto al-Kajm, kde sa nachádza dôležitý hraničný prechod so Sýriou. Deň trvajúce boje si tam vyžiadali desiatky obetí. Hovorca irackej armády stiahnutie vojakov zo spomínaných miest označil za „taktický krok“. Dobytie al-Kajmu de facto znamená, že hranica Iraku sa vďaka militantom z ISIL posunula, keďže militanti ovládajú aj viaceré sýrske mestá v regióne.

ISIL vznikol odštiepením od teroristickej siete al-Kájda, ktorá údajne skupinu považovala za príliš extrémnu. Ozbrojenci chcú vytvoriť vlastný islamský štát v sunnitmi obývaných oblastiach Iraku ako aj v historickom regióne Levanta, teda aj v dnešnej Sýrii. Sunnitskí moslimovia tvoria v Iraku menšinu a sťažujú na utláčanie zo strany väčšinových šiitov. Vo väčšine arabských krajín je pritom pomer opačný. Zosadený iracký diktátor Saddám Husajn preferoval menšinových sunnitov a väčšinových šiitov utláčal.

Kerry: Za vývoj v Iraku nenesieme zodpovednosť

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v nedeľu odmietol kritiku, podľa ktorej sú za súčasnú napätú situáciu v Iraku zodpovedné aj Spojené štáty. Podľa neho je na samotných Iračanoch, aby si vybrali lídrov, ktorí budú zastupovať záujmy všetkých obyvateľov krajiny. „Spojené štáty nie sú zaangažované do vyberania alebo presadzovania konkrétnych osôb, alebo skupín osôb, ktorí sa ujímajú vedenia Iraku,“ povedal šéf diplomacie USA na tlačovej konferencii v Egypte, kde je v súčasnosti na nečakanej návšteve. „Spojené štáty americké nie sú zodpovedné za to, čo sa stalo v Líbyi a nie sú zodpovedné za to, čo sa dnes deje v Iraku,“ dodal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #sunniti