Ministri zahraničných vecí EÚ budú rokovať o Ukrajine a Iraku

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ sa v pondelok stretávajú na zasadnutí v Luxemburgu, kde sa budú zaoberať vývojom v krajinách zmietaných konfliktami, ako sú Ukrajina, Irak, Sýria či Líbya.

23.06.2014 12:20
Ukrajina, Catherine Ashtonová, EÚ, Foto: ,
Šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová
debata (8)

Na rokovaní venovanom Ukrajine sa očakáva prítomnosť novovymenovaného šéfa diplomacie krajiny Pavla Klimkina, ktorý by mal partnerov oboznámiť s mierovým plánom prezidenta Petra Porošenka uplatňovaným voči proruským separatistom.

Predmetom schôdzky by mohla byť aj ďalšia časť takzvanej asociačnej dohody medzi Kyjevom a EÚ, ktorú chce Porošenko podpísať 27. júna.

Britský minister zahraničných vecí William Hague po príchode do Luxemburgu v súvislosti s Ukrajinou varoval, že dvadsaťosmička je v prípade potreby pripravená zaviesť dodatočné sankcie voči Rusku.

Podľa jeho vyjadrenia pred novinármi sa v tejto veci už „veľa urobilo“, čím predznamenal jednu z tém nadchádzajúceho summitu EÚ v Bruseli, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok.

Situáciu v Iraku, kde kontrolu nad rozsiahlymi územiami prevzali sunnitskí fundamentalisti, ministri EÚ prerokujú v prítomnosti Nikolaja Mladenova, osobitného spravodajcu generálneho tajomníka OSN pre Irak a šéfa Pomocnej misie OSN v Iraku (UNAMI).

Zasadnutiu Rady pre zahraničné veci tradične predsedá vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonová. Samotným rokovaniam v ranných hodinách predchádzalo zasadnutie Asociačnej rady EÚ-Turecko.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Irak #Ukrajina #kríza na Ukrajine