Ruskí verbovači vraj zháňali ukrajinským rebelom legionárov

Ruskí predstavitelia sa údajne najmä v máji a v júni snažili naverbovať veteránov francúzskej Cudzineckej légie, aby bojovali na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny. Ponúkali pritom mesačný žold až 10-tisíc eur. Napísala to v pondelok ukrajinská agentúra Ukrinform s odvolaním sa na niektorých bývalých legionárov žijúcich vo Francúzsku.

23.06.2014 14:50
debata (41)

Jeden z nich spravodajcovi agentúry povedal, že ruskí verbovači zaručili úplné vybavenie a vyzbrojenie a prepravu do zóny bojových operácií. Sľubovali tiež „zárobok“ niekoľko tisíc eur mesačne. V prípade súhlasu si mohli najímaní bojovníci vybrať akékoľvek zbrane a tiež to, či chcú peniaze vyplatiť v hotovosti alebo poslať na konto v ktorejkoľvek zahraničnej banke.

Podľa ďalšieho veterána na verbovanie prišlo z Ruska do Francúzska niekoľko ľudí. „Pracovali prevažne s veteránmi Cudzineckej légie slovanského pôvodu, najmä s Rusmi, Ukrajincami a Bielorusmi, ale aj s ľuďmi z bývalej Juhoslávie, a hľadali prorusky naladených bojovníkov,“ povedal tento bývalý legionár.

Vyjadril vraj tiež podozrenie, že prípadných zabitých legionárov by Moskva a povstalci mohli vydávať za dôkaz toho, že ide o žoldnierov najatých ukrajinskou vládou.

Prvý svedok uviedol, že z jeho známych na ponuku nikto nepristúpil, zatiaľ čo druhý povedal, že nemá presnú informáciu o tom, či niekto návrh prijal.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Ukrajina #legionári #kríza na Ukrajine #žoldnieri