Ukrajinský minister: EÚ by mala od Ruska požadovať podporu mierového plánu

Ministri zahraničných vecí krajín Európskej únie by mali vyslať jasnú správu Ruskej federácii, aby vo všetkých bodoch podporila mierový plán ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

23.06.2014 15:42 , aktualizované: 22:02
Petro Porošenko, Klimkin Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom (vľavo) v Kyjeve.
debata (63)

Novinárom to po svojom rokovaní s šéfmi diplomacií dvadsaťosmičky povedal ich ukrajinský kolega Pavlo Klimkin. Všetci ministri EÚ podľa neho Porošenkov plán podporili.

„Podpora zo strany EÚ je pre nás v tieto dni mimoriadne dôležitá,“ vyhlásil ukrajinský minister. Svojich kolegov z EÚ, s ktorými mal tiež sériu dvojstranných stretnutí, zoznámil s detailmi Porošenkovho plánu aj s jeho plánovanou realizáciou v najbližších dňoch.

Zásadné je v súčasnosti upokojenie situácie, myslí si Klimkin. Preto je podľa neho potrebný stály tlak týmto smerom a všetkými dostupnými prostriedkami. K úspechu plánu je potrebná ruská spolupráca, pretože Moskva môže ovplyvniť situáciu v krízových oblastiach, upozornil minister.

Už pred začiatkom schôdzky v Luxemburgu dávali niektorí šéfovia diplomacií krajín EÚ najavo, že by v prípade ruského odmietnutia na Porošenkovom pláne spolupracovať mal summit únie v piatok rozhodnúť o pritvrdení európskych hospodárskych sankcií.

Plán počíta s dialógom, jeho časti sa týkajú upokojenia násilia, humanitárnej pomoci, sociálneho a potom tiež politického zmierenia, vrátane decentralizácie krajiny, uviedol ukrajinský minister. „To všetko sa dá realizovať len v dialógu. Takže, keď počujem, že niekto nechce konať, tak ma to viac než udivuje,“ podotkol ukrajinský minister.

Klimkin pripomenul, že Rusko by na upokojenie situácie na východe Ukrajiny mohlo prispieť aj skutočnou ochranou hranice, aby sa cez ňu nemohli presúvať bojovníci či zbrane na Ukrajinu. Moskva by podľa neho tiež mala zrušiť uznesenie ruského parlamentu, že prezident Vladimir Putin môže na Ukrajine použiť silu.

Klimkin tiež pripomenul, že v piatok Ukrajina podpíše zostávajúce časti asociačnej dohody s úniou. V pondelok k tomu ministri zahraničia EÚ urobili potrebné právne kroky. „Pre mňa bolo dôležité počuť jasnú podporu zo strany všetkých ministrov, je to symbol solidarity s Ukrajinou,“ poznamenal ukrajinský minister. Dohoda podľa neho nie je len o tarifách a preferenciách, je spojená aj s prístupom na európsky trh. „Podľa môjho hodnotenia prinesie pracovné miesta v mnohých oblastiach a odvetviach,“ myslí si ukrajinský minister.

Klimkin zopakoval, že polostrov Krym, na jar anektovaný Ruskom, „je a zostane“ ukrajinský, kde žijú ukrajinskí občania. Ministri EÚ v pondelok tento názor podporili aj tým, že rozhodli o zákaze dovozu tovaru z polostrova.

Skúsený diplomat Pavlo Klimkin je ministrom ešte len krátko. Nahradil Andrija Deščycju, ktorý z vlády odišiel po tom, čo pri pokuse upokojiť protirusky naladených demonštrantov pred ruským veľvyslanectvom v Kyjeve použil na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina vulgárny výraz.

Obama hovoril s Putinom o mierovom pláne

Americký prezident Barack Obama vyzval v pondelok svojho ruského kolegu Vladimira Putina, aby podporil mier na Ukrajine a zdôraznil, že Moskva bude čeliť ďalším „nákladom“, pokiaľ nepodnikne kroky na zníženie napätia v krajine. V pondelok to oznámil Biely dom.

„Prezident (Obama) hovoril s prezidentom Putinom a opäť ho vyzval, aby podporil mier, zabránil dovozu zbraní a materiálu cez hranicu a prestal podporovať militantov a separatistov, ktorí naďalej destabilizujú situáciu na Ukrajine,“ uviedol hovorca Bieleho domu Josh Earnest. Podľa jeho slov bude Rusko „čeliť ďalším nákladom, pokiaľ neuvidíme konkrétne kroky na deeskaláciu situácie,“ povedal hovorca na margo Obamovho telefonátu s Putinom. Obaja lídri sa spolu telefonicky spojili v pondelok.

Putin ešte v sobotu podporil plán svojho ukrajinského partnera Petra Porošenka, ktorý je spojený s vyhlásením prímeria. Šéf Kremľa však zdôraznil, že to musí byť podporené „praktickými skutkami“. V opačnom prípade podľa neho žiadne rokovania o riešení krízy na Ukrajine nie sú možné.

Na východe Ukrajiny sa začali rokovania o mierovom pláne

Európska únia vyzvala v pondelok obe strany konfliktu na Ukrajine, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie. Zároveň vyzvala Rusko, aby prijalo účinné opatrenia na zastavenie príchodu bojovníkov a prísun zbraní z Ruska na Ukrajinu.

„EÚ vyzýva obe strany, aby sa dohodli a okamžite rešpektovali prímerie s cieľom stabilizovania bezpečnostnej situácie, dosiahnutia skutočnej deeskalizácie a vytvorenia potrebných podmienok pre prijatie mierového plánu prezidenta Petra Porošenka,“ uviedla únia v stanovisku.

Na východe Ukrajiny sa začali rozhovory o realizácii mierového plánu Porošenka. Podľa neoficiálnych informácií ukrajinských médií sú do dôverných rokovaní zapojení zástupcovia kyjevskej vlády, Ruska, Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a nepriamo cez sprostredkovateľov aj reprezentanti proruských radikálov. Cieľom je podľa serveru Cenzor zastavenie krviprelievania a zachovanie jednoty Ukrajiny.

Ruská agentúra ITAR-TASS napísala, že do rokovaní sa zapojila skupina sprostredkovateľov, ktorú vedie poslanec ukrajinskej prorusky orientovanej Strany regiónov Nestor Šufryč a šéf hnutia Ukrajinská voľba Viktor Medvedčuk. Podľa ukrajinských médií majú obaja muži mandát zastupovať záujmy proruských vzbúrencov, ktorí od apríla ovládajú značnú časť Doneckej a Luhanskej oblasti.

Medvedčuk je na Ukrajine považovaný za radikálneho obhajcu ruských záujmov, je zástancom federalizácie krajiny a vstupu Ukrajiny do colnej únie ovládanej Moskvou. Medvedčuk udržiava osobné kontakty s kremeľským vedením, kmotrom jeho najmladšej dcéry je ruský prezident Vladimir Putin.

„Cieľom rokovaní je realizácia mierového plánu na urovnanie situácie na východe Ukrajiny, zastavenie krviprelievania, odvrátenie ďalších obetí a zachovanie jednoty krajiny,“ uviedol Medvedčuk na webových stránkach svojho hnutia. Podľa serveru Cenzor Medvedčuk už skôr rokoval so zástupcami samozvanej Doneckej ľudovej republiky a dostal od nich mandát na rokovanie s Kyjevom. Jeho sprostredkovateľskú misiu údajne podporuje Putin.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #Ukrajina #Pavlo Klimkin