Povstalci na Ukrajine napriek prímeriu zostrelili vrtuľník

Proruskí separatisti pri východoukrajinskom Slaviansku napriek prímeriu zostrelili vojenský vrtuľník, deväť ľudí na palube zrejme zahynulo. Oznámila to ukrajinská armáda.

24.06.2014 09:26 , aktualizované: 22:05
debata (246)

Povstalci sa podľa agentúry Interfax k zostreleniu stroja prihlásili. Incident sa tak stal najvážnejším porušením pokoja zbraní, na ktorom sa obe strany konfliktu v pondelok dohodli. Povstalci aj armáda sa navzájom opakovane obvinili z nedodržiavania záväzkov.

Hovorca armádnej „protiteroristickej operácie“ Vladislav Selezňov uviedol, že helikoptéra Mi-8 sa vracala z vojenského kontrolného stanovišťa, kam prepravovala náklad, a že na palube bolo celkom deväť ľudí, z toho traja členovia posádky. Hovorca povstalcov podľa Interfaxu hovoril najmenej o ôsmich mŕtvych. Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk, ktorý má podľa Reuters v armáde dobré informačné zdroje, oznámil, že sa vrtuľník zrútil krátko po štarte po zásahu ručne odpaľovanej strely.

Porošenko pohrozil zrušením prímeria

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v utorok pohrozil ukončení týždňového prímeria s povstalcami pre prebiehajúce boje.

Ukrajinskí povstalci v noci osemkrát narušili dohodnuté prímerie a vyvolali prestrelky, pri ktorých jeden ukrajinský vojak padol a sedem bolo zranených. V rozhovore s nemeckým ministrom zahraničia Frankom-Walterom Steinmeierom to v Kyjeve vyhlásil Porošenko.

Strenmeier vysoko ocenil podiel medzinárodného tímu sprostredkovateľov, ktorí podľa neho nemalým dielom k vyhláseniu obojstranného prímeria prispeli. Pochválil najmä úsilie nového ukrajinského ministra zahraničia Pavla Klimkina ale aj ruského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a švajčiarskej diplomatky Heidi Tagliaviniovej. Tú na rokovanie o prímerí vyslala Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej teraz Švajčiarsko predsedá.

„Rokovania o tom, za akých podmienok môže nastať prímerie, kedy by mohli povstalci zložiť zbrane a kedy budú súhlasiť s prítomnosťou rozšírenej misie pozorovateľov OBSE, už takéto konanie je samo o sebe krokom vpred,“ povedal podľa ukrajinskej agentúry Unian Steinmeier.

Porošenko s nemeckým hosťom rokoval aj o novom bezpečnostnom formáte, ktorý by mal v budúcnosti Ukrajine poskytnúť „skutočné záruky“ na ochranu jej záujmov. Reč bola aj o zrušení vízovej povinnosti pre cesty Ukrajincov do krajín Európskej únie a pomoci, ktorú by Nemecko mohlo Kyjevu poskytnúť pri obnove infraštruktúry poničenej povstaním a pri vytváraní nových pracovných miest na východe krajiny.

Napriek prímeriu sa na východe Ukrajiny v noci strieľalo

Napriek vyhláseniu o obojstrannom prímerí medzi povstalcami a armádou v noci na východe Ukrajiny pokračovali ozbrojené zrážky.

Podľa vzbúrencov vojaci ostreľovali západ Luhanskej oblasti, armáda hlási dva bombové útoky radikálov na železničnú trať spájajúca Luhansk s Moskvou. Streľba sa v noci ozývala aj z okolia Slaviansk v Doneckej oblasti.

Násilnosti v noci pokračovali bez ohľadu na dohodu o prímerí, ktorú v pondelok v Donecku uzavreli zástupcovia kyjevského ústredného vedenia s predstaviteľmi doneckej a Luhanskej „ľudovej republiky“. K záväzku obojstranného zastavenie paľby, ktoré vyprší v piatok ráno, prispela aj misia sprostredkovateľov z Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Nočný útok jednotiek ukrajinskej armády na mesto Pryvilľa na západe Luhanskej oblasti si podľa povstalcov vyžiadal jednu mŕtvu a jednu zranenú ženu. Granáty vraj tiež zasiahli jednu z miestnych baní, ktorú vraj v dôsledku armádneho útoku zatopila voda. Podľa správ ukrajinských médií sa nad ránom strieľalo z mínometov a granátometov aj v okolí Slavianska v Doneckej oblasti. Nie je ale zrejmé, ktorá strana tam prímerie porušila.

Hovorca ukrajinského velenia Vladislav Selezňov novinárom v Kyjeve oznámil, že povstalci v noci odpálili dve nálože pri železničničnom násype na trati spájajúcej Luhansk s Moskvou. Prevádzka v železničnom koridore bol prerušená, obete na životoch si explózie nevyžiadali. Vzbúrenci podľa Selezňova ostreľovali kontrolné posty na ceste spájajúcej mestá Severodoneck a Starobilsk v Luhanskej oblasti. Ich útok vraj armáda odrazila.

246 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Slaviansk