Krajne pravicová frakcia v europarlamente zatiaľ nevznikne

Frakcia krajne pravicových strán v Európskom parlamente zatiaľ nevznikne. Zoskupenie okolo francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penovej a holandskej Strany pre slobodu (PVV) Geerta Wildersa nenašlo podľa agentúry Reuters dostatok partnerov. Problém vraj predstavovala tiež pravicová strana z Poľska.

24.06.2014 11:59
debata

Na vytvorenie frakcie v Európskom parlamente je potrebných aspoň 25 poslancov zo siedmich členských krajín 28-člennej únie. Zlúčením do frakcie strany získajú dodatočné finančné prostriedky na prevádzku a ďalšie výhody, napríklad viac času na preslovy v pléne.

V utorok uplynula lehota, do ktorej bolo nutné frakciu vytvoriť, aby mohla zasadnúť pri ustanovujúcej schôdzi novozvoleného parlamentu 1. júla. K vzniku frakcie krajne pravicových a populistických strán chýbajú zatiaľ dve politické zoskupenia. Vedľa FN a PVV sa k snahe o vytvorenie frakcie pripojila už len rakúska Slobodná strana (FPÖ), talianska Liga severu a belgický Flámsky záujem. Rokovania s poľskou stranou Kongres novej pravice stroskotali kvôli antisemitským vyjadrením jej predsedu Janusza Korwin-Mikkeho, uviedol Wilders.

Vznik frakcie krajne pravicových strán však vraj ešte nie je úplne mimo hru. Je ju totiž možné vytvoriť kedykoľvek počas volebného obdobia. Pokračovanie rokovaní už potvrdil Wilders aj ďalší zástupcovia zúčastnených strán. Dúfajú vraj, že sa dohodnú ešte do konca tohto roka. Dovtedy budú v Európskom parlamente fungovať ako nezaradení poslanci.

O možných partnerov pripravila plánovanou frakciu Le Penovej a Wildersa tiež novo sformovaná euroskeptická frakcie Európa slobody a demokracie, ktorá vznikla pod vedením Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea a talianskeho Hnutia piatich hviezd bývalého komika Beppeho Grilla minulý týždeň.

debata chyba
Viac na túto tému: #krajná pravica #Europarlament