Prepustenú Sudánku zatkli na letisku, chcela opustiť krajinu

Sudánske úrady v utorok opäť zadržali ženu, ktorú z nariadenia súdu pustili na slobodu v pondelok po zrušení rozsudku smrti z minulého mesiaca za konverziu ku kresťanstvu.

24.06.2014 15:34 , aktualizované: 22:42
Sudán, odsúdená kresťanka Foto: ,
Na snímke urobenej z nedatovaného videa sudánskej mimovládnej organizácie dojčí odsúdená Sudánka svoje dieťa, ktoré porodila vo väzení.
debata (1)

Dvadsaťsedemročná Meriam Ishagová bola zadržaná spoločne s manželom a deťmi na letisku v Chartúme, odkiaľ chcela odletieť z krajiny.

Ako ale následne oznámili USA išlo len o dočasné zadržanie, žena je už v bezpečí a Američania sa ju snažia dostať z krajiny.

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničia ich sudánske úrady informovali, že bola žena spoločne so svojou rodinou zadržaná na niekoľko hodín len kvôli určitým problémom s cestovnými dokladmi. Údajne nešlo o žiadne ďalšie vzatie do väzby. „Sudánska vláda nás uistila, že sú v bezpečí,“ dodala hovorkyňa Maria Harfová, nepovedala však, kde sa rodina nachádza.

Pondelkové prepustenie ženy označil americký kongresman Chris Smith ako prvý krok, po ktorom by mal podľa neho nasledovať ďalší, a to emigrácia do Spojených štátov. AFP pripomenula, že manžel Ishagovej má americké občianstvo.

Odvolací súd v pondelok zrušil rozsudok, podľa ktorého mala byť žena popravená obesením. Trest mal byť vykonaný až o dva roky, pretože Ishagová bola v čase vynesenia rozsudku tehotná. Mala tak mať čas sa postarať o svoje čerstvo narodené dieťa. To sa tiež neskôr vo väzení narodilo.

Meriam sa narodila moslimskému otcovi, ktorý však s rodinou nežil. Podľa práva šaría sa má tiež otcovou vierou riadiť. Matka ju však vychovala ako kresťanku. Za kresťana sa aj vydala.

Zatknutá bola v auguste 2013 za smilstvo, pretože islamské právo platnosť jej sobáša s príslušníkom údajne inej viery neuznalo. Tento rok vo februári pripojil súd obvinenia z odpadlíctva od viery. Nad Ishagovou vyniesol ortieľ miestny súd podľa islamského práva v polovici mája. Predtým dostala možnosť sa vrátiť k islamu, čo ale odmietla.

Západné štáty a ochrancovia ľudských práv rozsudok kritizovali. Sudán sa riadi islamským právom šaríja, približne 95 percent jeho obyvateľov vyznáva islam.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Sudán #Meriam Ishagová