Španielsky sudca potvrdil obvinenia princeznej Cristiny

Španielsky vyšetrovací sudca v stredu potvrdil obvinenia princeznej Cristiny, staršej sestry súčasného kráľa Felipeho VI., z prania špinavých peňazí a daňových podvodov. Ide o jeden z posledných formálnych úkonov, ktoré predchádzajú prípadnému začiatku procesu, ktorý môže silno otriasť dôverou v monarchiu. Informovala o tom agentúra Reuters.

25.06.2014 12:55
debata

Štyridsaťdeväťročná infantka Cristina čelí stíhaniu spoločne so svojím manželom Iňakim Urdangarinom, pretože podľa sudcu Josého Castra je za jeho údajnú trestnú činnosť spoluzodpovedná. Vlastnila totiž spolu s ním spoločnosť Aizoon, ktorá podľa vyšetrovateľov fungovala ako fiktívna firma určená na vyvádzanie štátnych peňazí z nadácie, ktorú Urdangarin viedol. Sprenevera sa týkala sumy vo výške niekoľkých miliónov eur. Obaja obvinenia popierajú, že by akokoľvek porušili zákon.

Prípad Urdangarina a princeznej Cristiny španielske vyšetrovacie orgány skúmajú už štyri roky. Je to prvýkrát od obnovenia monarchie v Španielsku v roku 1975, keď je člen kráľovskej rodiny vyšetrovaný v súvislosti s trestnou činnosťou. Cristina sa kvôli tomu už dlhší čas nezúčastňuje akýchkoľvek oficialít a minulý týždeň chýbala aj na korunovácii svojho brata, ktorý na španielskom tróne nahradil jej otca Juana Carlosa.

Proti rozhodnutiu sudcu v Palme de Mallorca sa možno odvolať a očakáva sa, že odvolanie bude podané aj vzhľadom na to, že proti obvineniu princeznej protestovala prokuratúra. O tom, ako bude súdna procedúra ďalej pokračovať, sa podľa agentúry AP rozhodne najskôr v septembri.

debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #súd #obvinenie #daňové podvody #princezná Cristina