Irak vraj dodrží termín na začatie práce parlamentu

Iracký premiér Núrí Málikí v štátnej televízii vyhlásil, že dodrží termín pre prvú schôdzu novozvoleného parlamentu. Vylúčil však svoju rezignáciu a zostavenie núdzovej vlády národnej jednoty na boj proti islamským radikálom, pretože by to odporovalo výsledkom aprílových volieb.

25.06.2014 13:54
debata (2)

Vyzývať na zostavenie národnej núdzovej vlády je protiústavné a odporuje to politickému procesu, povedal Málikí, ktorého USA dôrazne vyzvali na urýchlenie koaličných rokovaní. V krajine sa konali 30. apríla parlamentné voľby a parlament sa má podľa pôvodných informácií prvýkrát zísť 1. júla. Málikího koalícia získala 92 z 328 parla­mentných kresiel a na zostavenie vlády potrebuje koaličných partnerov.

Tento týždeň s Málikím hovoril v Bagdade americký minister zahraničných John Kerry a naliehal na to, aby premiér vytvoril čo najskôr koalíciu a zahrnul do nej zástupcov všetkých náboženských a etnických skupín. Iracký premiér údajne sľúbil, že nová vláda bude zostavená do 1. júla.

„Zúčastníme sa na prvej parlamentnej schôdzi v súlade s ústavnými predpismi. Výzvy na zostavenie núdzovej vlády národnej jednoty sú nebezpečné. Je to snaha obísť demokratický proces a ukradnúť hlasy voličov,“ povedal v stredu Málikí. Nový parlament má na svojich prvých schôdzach hlasovať o premiérovi a jeho vláde.

Šiit Málikí je pri moci od roku 2006 a podľa kritikov rozhoduje v prospech väčšinových šiitov na úkor menšinových sunnitov. Počas dňa však vyzval „všetky politické sily na zmierenie proti zúrivému teroristickému náporu“. K urýchlenému zostaveniu vlády už vyzýval tiež najvplyvnejší zo šiitskych duchovných ajatolláh Alí Sistani.

Irak čelí útokom sunnitských radikálov, ktorí postupujú od 9. júna severom krajiny smerom k Bagdadu. Málikí požiadal o vojenskú pomoc USA, ktoré ju podmienili spoluprácou všetkých irackých politikov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #Núrí Málikí