Rumunský parlament vyzval prezidenta na rezignáciu

Rumunský parlament požiadal v stredu prezidenta Traiana Basesca, aby odstúpil po tom, čo jeho brata zatkli za prijatie úplatku, za ktorý mal kriminálnemu bossovi pomôcť skrátiť väzenský trest.

25.06.2014 16:28
Ponta, Basescu Foto: ,
Premiér Victor Ponta (vľavo) na archívnej fotografii s prezidentom Traianom Basescom.
debata

Basescu vyhlásil, že rezignáciu nepodá, keďže o obratovom konaní nič nevedel. Parlament žiadosť na odstúpenie, ktorá nie je pre hlavu štátu záväzná, prijal 344 hlasmi, 17 poslancov sa zdržalo.

„Rumunský prezident Traian Basescu už nemôže zaručiť prestíž, nezávislosť a legitimitu prezidentskej funkcie a mal by okamžite rezignovať,“ uvádza sa v znení prijatej deklarácie. Ku škandálu došlo len štyri mesiace pre novembrovými prezidentskými voľbami, v ktorých už súčasný prezident nemôže kandidovať. Prezidentské voľby sa budú konať 2. novembra. Najväčšie šance na víťazstvo má podľa analytikov súčasný premiér Victor Ponta.

Prezidentov mladší brat, 60-ročný Mircea Basescu, mal prijať úplatok vo výške 250 000 eur, aby zabezpečil nižší trest pre jedného z bossov podsvetia Sanda Anghela. Súd zariadil jeho zadržanie na 30 dní, pokiaľ prokuratúra prípad neprešetrí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #traian basescu