Putin usporiadal telefonický samit o Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu v konferenčnom telefonickom rozhovore s najvyššími predstaviteľmi Ukrajiny, Francúzska a Nemecka rokoval o situácii na východe Ukrajiny a vyslovil sa za predĺženie pokoja zbraní.

25.06.2014 18:31
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin.
debata (144)

Oznámila to tlačová služba Kremľa. Rokovanie šéfa Kremľa s prezidentmi Petrom Porošenkom, Francoisom Hollandom a s kancelárkou Angelou Merkelovou bolo údajne „dôkladné“.

Konferencia, prvá tohto druhu od začiatku ukrajinskej krízy, bola venovaná prímeriu, ktoré minulý piatok jednostranne vyhlásil Porošenko, a ku ktorému sa začiatkom týždňa separatisti z Doneckej a Luhanskej oblasti pripojili, uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.

Zastavenie paľby, ktoré sa má skončiť v piatok ráno, by sa podľa Putina malo predĺžiť, aby znepriatelené strany mali viac času na vzájomné konzultácie. Ich výsledkom by podľa Moskvy malo byť trvalé zastavenie paľby a prepustenie všetkých rukojemníkov.

Rokovanie medzi kyjevským vedením a povstalcami sprostredkuje na Ukrajine takzvaná kontaktná skupina, ktorej členmi sú bývalý ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, ruský veľvyslanec v Kyjeve Michail Zurabov a švajčiarska diplomatka Heidi Tagliaviniová. Misia v pondelok dohodla prvý kontakt so zástupcami povstalcov v Donecku, z ktorého vzišiel záväzok obojstranného prímeria.

Podľa nepotvrdených správ ukrajinských médií v stredu sprostredkovateľský tím opäť vyrazil na východ Ukrajiny, aby pokračovanie konzultácií dohodol. Členovia skupiny sa vraj chcú hlavne dohodnúť na tom, ako budú obe znepriatelené strany postupovať na konci týždňa, keď sa prímerie skončí.

144 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin #Ukrajina #Petro Porošenko