Bezák sa v stredu stretol s pápežom

Odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák sa v stredu po generálnej audiencii vo Vatikáne stretol s pápežom Františkom.

26.06.2014 12:58
Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (96)

Bezák však nedostal u pontifika osobnú audienciu, o ktorú žiadal. Bezák sa stretol s pápežom Františkom ako jeden z približne tridsiatich biskupov. Bezák počas krátkeho stretnutia odovzdal pápežovi list. Každý z biskupov, ktorí sú na generálnej audiencii, má po nej možnosť nakrátko hovoriť so Svätým Otcom. Je to prirodzený spôsob ako sa biskup dostane k pápežovi. Medzi skupinou biskupov bol aj košický arcibiskup Bernard Bober.

V apríli aktivisti, ktorí organizovali petíciu na podporu Bezáka, oznámili, že Bezáka by mal prijať v júni na audiencii pápež František. Svätý Otec mal podľa nich prijať Bezáka už začiatkom mája, ale pre jeho náročný pracovný program sa stretnutie presunulo na jún. Český kardinál Miroslav Vlk už 13. marca povedal, že ak sa bude odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák kajať, prijme ho pápež František.

Svätý Otec to podľa neho naznačil v rozhovore s českými biskupmi, ktorí ho prosili, aby Bezáka prijal. Kardinál Vlk to povedal pre český internetový portál chrisnet.cz. Vlk tak v marci potvrdil informácie agentúry SITA z 10. januára, podľa ktorých sa pápež František s Bezákom nestretne, kým nezačne robiť pokánie a neospravedlní sa za svoje konanie. Bezákovi to na stretnutí mal oznámiť prefekt Kongregácie pre biskupov kardinál Marc Ouellet.

Podľa českého kardinála Bezák zaujíma k celej veci kritickejší postoj a uznáva aj určité chyby. „Pokiaľ vraj takýto kajúci postoj Bezákovi vydrží, môže ho prijať i pápež František, ktorý v rozhovore s českými biskupmi niečo také naznačil,“ povedal kardinál, podľa ktorého by počas tohto stretnutia malo zaznieť kajúcne ospravedlnenie.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Róbert Bezák