Vatikán sa bude zaoberať homosexualitou aj antikoncepciou

Katolícki biskupi z celého sveta sa stretnú v októbri vo Vatikáne, aby diskutovali o otázkach viery súvisiacich s duchovnou starostlivosťou o rodinu.

26.06.2014 15:46
debata (4)

Medzi preberanými témami budú tiež plánované rodičovstvo, homosexualita, registrované partnerstvo, nemanželský sex, umelé oplodnenie či nové sobáše rozvedených. Vyplýva to zo zverejneného dokumentu Instrumentum laboris.

Synoda, teda snem biskupov, sa vraj bude venovať výzvam vo vzťahu cirkvi a rodiny v 21. storočí. Prípravný dokument vznikol okrem iného na základe dotazníkov, ktoré v minulom roku rozoslal Vatikán biskupským konferenciám v jednotlivých krajinách. Vyplnili ho tisíce radových veriacich, duchovných a teológov.

Podľa cirkevných činiteľov sa ukázal byť kľúčovým zistením fakt, že mnoho veriacich považuje morálne odsúdenia antikoncepčných metód, ako sú kondómy alebo antikoncepčné pilulky, za zasahovanie do svojho súkromia.

Dokument tiež uvádza, že kňazi by nemali odmietať krstiť deti žijúce v rodinách homosexuálnych rodičov. Cirkev však vraj bude naďalej bojovať proti zákonodarstva umožňujúcemu zväzky ľudí rovnakého pohlavia.

Po stretnutí biskupov tento rok na jeseň plánuje katolícka cirkev k téme rodiny ešte generálne zhromaždenie biskupov v roku 2015.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #rodina #homosexualita #antikoncepcia #LGBTI+