Krajiny V4 by sa nemali prekvapovať

"Slovenskú iniciatívu vítam,“ reagoval na program slovenského predsedníctva visegrádskej štvorky Michal Kořan, zástupca riaditeľa Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe. Bratislava bude viesť V4 najbližších dvanásť mesiacov.

01.07.2014 08:53
debata (1)

"Slovensko by malo dbať aj na to, aby sa visegrádska štvorka vrátila k menej konfliktnému fungovaniu,“ pripomenul pre Pravdu Kořan.

Premiéri krajín V4 na minulotýždňovom stretnutí... Foto: SITA/AP, Tibor Illyes
Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka, Viktor Orbán Premiéri krajín V4 na minulotýždňovom stretnutí v Budapešti. Zľava doprava: Donald Tusk (Poľsko), Robert Fico (Slovensko), Bohuslav Sobotka (Česko), Viktor Orbán (Maďarsko).

Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák povedal, že program predsedníctva V4 Bratislava zameria na konsolidáciu verejných financií, stimuláciu ekonomického rastu či boj s daňovými podvodmi. Je štruktúra visegrádskej štvorky na to vhodná?
Určite áno. Pôjde však o to, ako konkrétne bude možné program realizovať. Iniciatívu však vítam. Práve vnútorná spolupráca v regióne strednej Európy si určite zaslúži veľkú podporu a politizáciu.

Ako program konkrétne realizovať?
Má to dve úrovne. Prvá je prostredníctvom veľkých politických programov. Druhá je zase komunikovať s rezortmi, ktoré budú za plnenie projektov zodpovedné. Je dôležité nemať príliš veľké ambície. Nech nemáme tisíc položiek na zozname a so žiadnou nič neurobíme. Je lepšie zamerať sa na niekoľko konkrétnych projektov, ktoré budú smerovať k vnútornej súdržnosti V4.

Je potrebné, aby Bratislava trocha znížila ambície visegrádskej štvorky vidieť sa v najrôznejších formátoch V4 plus. Trochu ubrať z podujatí, ktoré slúžia ako príležitosť na vyfotenie sa, a pridať na konkrétnych veciach. Nechcem byť kritický, ale mám dojem, že maďarské predsedníctvo až príliš zdôrazňovalo marketingovú stránku najmä vlastnej diplomacie v rámci V4. Okrem toho by Slovensko malo dbať na to, aby sa visegrádska štvorka vrátila k menej konfliktnému fungovaniu.

Je to teraz problém?
Ak premiéri krajín navzájom s niečím nesúhlasia, mali by to dopredu vedieť. Nemali by sa navzájom prekvapovať podobnými vyjadreniami, aké sme videli v poslednom čase. Je prirodzené, že nie vždy so všetkým všetci súhlasíme. Je však potrebné dať to najavo kultivovane.

Aké vyjadrenia myslíte?
Týka sa to napríklad výdavkov na obranu. Keď premiéri stoja vedľa seba a jeden hovorí, že ich nezvýši, a druhý zase tlačí na opačný postup. Samozrejme, súvisí to s Ruskom, Ukrajinou a so záväzkami v NATO. Nemusia to všetky krajiny V4 vidieť rovnako. Navonok však pôsobí veľmi zle, keď premiéri vedľa seba stoja a takmer na seba útočia. Vidíme slovné prestrelky, ako keď maďarský premiér Viktor Orbán povedal, že vníma Ukrajinu hlavne cez problém národnostných menšín. Takýto nesúlad vo visegrádskej štvorke už dlho nebol, ale zase sa vracia. Slovenské predsedníctvo musí urobiť kroky, aby sa to nestávalo, teda zlepšiť komunikáciu a koordináciu.

Jedinou oficiálnou inštitúciou V4 je Medzinárodný visegrádsky fond. Akú má budúcnosť?
Fond je určitý zázrak. Z hľadiska finančných prostriedkov, ich manažovania i toho, že sa oň zaujímajú ďalší zahraniční partneri. Je dôležitý pre V4, čo sa týka spomenutej súdržnosti. A je to veľmi silný nástroj visegrádskej štvorky i smerom navonok. Fond sa za vyše desať rokov raketovo vytiahol dohora. Určite sa dá mnohé zlepšovať, ale región môže byť na tento projekt právom hrdý.

Slovensko rok povedie visegrádsku štvorku

Dynamický Vyšehrad a svet. Tak znie motto slovenského predsedníctva zoskupenia štátov strednej Európy. Visegrádsku štvorku, ktorej členmi sú Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, teraz rok povedie Bratislava. Predsedníctvo V4 preberá od Budapešti.

"Visegrádska štvorka sa nachádza v jednom zo svojich najproduktívnejších a veľmi dynamických období, sme považovaní za rešpektovaného a efektívneho iniciatívneho partnera. V4 sa dnes stala naozaj uznávanou značkou,“ povedal v pondelok na tlačovej konferencii slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Pre šéfa diplomacie je dôležité, aby sa visegrádska štvorka ďalej zviditeľňovala aj medzi verejnosťou. "Aktívnu úlohu v tom bude zohrávať Medzinárodný vyšehradský fond, ktorý je jedinou reálnou inštitúciou V4 a ktorý sa stal už veľmi dôležitým nástrojom našej politiky,“ uviedol Lajčák. Ako tiež pripomenul, fond od roku 2000 podporil viac než štyritisíc grantových projektov a viac než dvetisíc projektov týkajúcich sa štipendií, výskumných grantov a umenia za približne 54 miliónov eur.

Podľa špecialistu na východnú Európu Edwarda Lucasa z prestížneho magazínu Economist však visegrádska štvorka najlepšie funguje, ak rieši nekontroverzné veci. "Dopravnú infraštruktúru, energetickú bezpečnosť, najmä plynové prepojenie, a otázky, kde má V4 spoločnú pozíciu týkajúcu sa záležitostí EÚ. V krátkosti, visegrádska štvorka funguje vtedy, keď si to nevyžaduje príliš veľa politického kapitálu,“ napísal Lucas na adresu V4 v komentári pre Inštitút pre stredoeurópsku politiku.

Publicista si však myslí, že vážna bezpečnostná hrozba v podobe ukrajinské krízy a krokov Ruska ukazuje, že v tomto prípade je Poľsko osamotené. "V4 sa rozštiepila až tak, že je nedôležitá,“ tvrdí Lucas.

Visegrádska štvorka sa chce podľa Lajčáka ďalej orientovať na posilnenie koordinačných mechanizmov V4 na pôde Európskej únie aj v súvislosti s obsadzovaním postov na úrovni EÚ. Predpokladá sa, že krajiny si navzájom podporia kandidátov do novej Európskej komisie. Nie je však veľmi pravdepodobné, že by visegrádska štvorka získala niektorý zo zostávajúcich hlavných európskych postov, teda šéfa diplomacie a predsedu Európskej rady.

"Závisí to od toho, čo sa podarí dosiahnuť Poľsku. Praha a Budapešť si najprv musia urobiť poriadok doma a Bratislava sa potrebuje viac zviditeľniť,“ reagoval pre Pravdu expert na strednú Európu Dániel Hegedüs z Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #V4