So zabitými izraelskými mladíkmi sa prišli rozlúčiť desaťtisíce ľudí

Desaťtisíce Izraelčanov prišli na poslednú rozlúčku s troma tínedžermi, ktorých našli po dvojtýždňovom pátraní mŕtvych na Západnom brehu.

01.07.2014 15:33 , aktualizované: 21:05
Izrael, Palestína, vojaci Foto: ,
Izraelskí vojaci na stráži pri meste Hebron na Západnom brehu Jordánu.
debata (3)

Premiér Benjamin Netanjahu pred zúčastnenými označil páchateľov za „odporných vrahov“. Dodal tiež, že Hamás, ktorý vláda z činu viní, za to zaplatí. Pohreb Naftaliho Fraenkela, Gilada Šaera a Ejal Jifracha sa konal v Modeine medzi Tel Avivom a Jeruzalem, v blízkostí domovov chlapcov. Telá mladíkov objavili v pondelok večer pod hromadou kameňov pri meste Halhúl, asi 5 kilometrov severne od Hebronu. Údajne boli zastrelení už krátko po únose.

Izrael sa mstí za smrť študentov, obviňuje Hamas

Izraelčania v noci na utorok pokračovali vo vojenskej operácii s cieľom chytiť únoscov a vrahov troch izraelských študentov, ktorých telá našli v pondelok popoludní neďaleko Hebronu na Západnom brehu Jordánu.

Troch Palestínčanov vojaci zadržali a jedného údajného člena radikálneho hnutia Hamas zastrelili, keď po nich hodil granát, informovali izraelské médiá.

Izraelský armádny hovorca takisto potvrdil, že letectvo v noci zasiahlo 34 cieľov v Pásme Gazy, ktoré ovláda Hamas. Od nedele pristálo na území Izraela vyše 20 rakiet vypálených z oblasti pásma. Celkovo bolo rakiet údajne oveľa viac, väčšinu ale zachytil izraelský protiraketový systém Iron Dome a zneškodnil ich.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil zo zodpovednosti za smrť mladíkov Hamas, ktorému pohrozil tvrdou odpoveďou. O akú reakciu by presne malo ísť, prerokúvala už v pondelok na svojom mimoriadnom zasadnutí bezpečnostná rada štátu, zatiaľ sa ale nezhodla a na svojom rokovaní bude pokračovať aj počas utorka po pohrebe zavraždených chlapcov.

Kvôli smrti mladíkov v utorok zasadne aj palestínske vedenie. Hnutie Hamas, ktoré je súčasťou terajšej palestínskej vlády, medzitým obvinilo izraelský kabinet, že chce smrť mladíkov využiť na vojenské akcie proti Palestínčanom.

Podľa izraelskej tajnej služby sú únoscovia dvaja muži, dvadsaťdeväťročný Marván Kavasmá a tridsaťdvaročný Amar abú ISA, príslušníci hnutia Hamas. Domy oboch dvoch izraelská armáda v noci na utorok zbúrala. Hamas podiel na akcii popiera a tvrdí, že únoscov nepozná. Za akciu ich ale pochválil.

Trojica chlapcov, z ktorých dvom bolo 16 rokov a jednému 19, zmizla 12. júna večer, keď stopovali medzi mestami Hebron a Betlehem na Západnom brehu Jordánu. Telo jedného z nich objavili miestni obyvatelia v pondelok popoludní na poli neďaleko miesta, kde zmizli. Privolaní vojaci potom našli aj ďalšie dve telá. Chlapci boli zastrelení zrejme bezprostredne po únose.

Izraelský minister obrany Moše Jaalon zopakoval, že vrahov mladíkov vypátrajú a Hamas za tento čin potrestajú. „Považujeme Hamas zodpovedný za tento únos a vraždu a vieme, ako s nimi zúčtovať,“ vyhlásil Jaalon podľa denníka The Jerusalem Post. „Neprestaneme, kým vrahov nechytíme,“ dodal.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Hamas #Pásmo Gazy