Nigéria zatkla v súvislosti s únosom dievčat podnikateľa

Nigérijská armáda zatkla podnikateľa, ktorého podozrieva, že stojí na čele spravodajskej siete islamistickej organizácie Boko Haram. Tá na severovýchode krajiny v apríli uniesla takmer 300 študentiek. Armáda v utorok podľa agentúry Reuters uviedla, že zatknutý Babuji Yaari pomáhal islamistom naplánovať sériu útokov, vrátane atentátu na tradičného vládcu mesta Gwoza.

01.07.2014 16:40
Nigéria, násilie, Boko Haram, islamisti Foto: ,
Násilie v Nigérii
debata

Hovorca ministerstva obrany Chris Olukolade uviedol, že zatknutý muž využil svoje členstvo v jednej provládnej skupine „ako kamufláž, hoci zostal aktívnym teroristom“. Úrady zadržali tiež dvojicu žien, jedna je podozrivá zo sprostredkovanie platieb ďalším bojovníkom.

Vládna vojenská operácia proti teroristom z Boko Haram trvá už rok, zatiaľ ale nepriniesla porážku rebelov, ktorých cieľom je vytvoriť na severe krajiny islamský štát. Ich aktivity destabilizujú severovýchod Nigérie, ktorá má najväčšiu ekonomiku na africkom kontinente.

Dievčatá ostávajú v zajatí, rebeli sú nevystopovateľní

Rebeli z Boko Haram v apríli uniesli viac ako 270 dievčat, z ktorých 219 stále zostáva v zajatí. Boko Haram sa tak stala symbolom vládnej bezmocnosti chrániť civilné obyvateľstvo pred útokmi.

Spojené štáty poskytujú Nigérii pomoc na poli spravodajskej činnosti. Vzhľadom na to, že skupina Boko Haram nevykonáva takmer žiadne medzinárodné finančné operácie, má Washington len obmedzené možnosti, ako Nigérii pomôcť. Na financovanie svojej siete ozbrojencov využívajú teroristi systém kuriérov, ktorí doručujú hotovosť v rámci Nigérie a do susedných krajín.

Americké ministerstvo financií má údajne dôkazy, že Boko Haram finančne podporila aj organizácia al-Kajdá v islamskom Maghrebe, čo je odnož džihádistickej skupiny, ktorú založil Usama bin Ládin. Hlavným zdrojom príjmov pre nigérijskych radikálov je však výkupné. Niektorí americkí predstavitelia odhadujú, že za prepustenie majetného Nigérijčana dostane teroristické hnutie milión dolárov (vyše 730 tisíc eur). S Boko Haram vraj sympatizujú aj niektoré nigérijské náboženské skupiny, ktoré sú v opozícii voči centrálnej vláde. Pre toto tvrdenie ale neexistujú dôkazy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #islamisti