Pri bojoch na východe Ukrajiny zahynulo 13 vojakov

Počas bojov na východe Ukrajiny zahynulo v piatok pri rôznych incidentoch ďalších najmenej 13 ukrajinských vojakov.

04.07.2014 11:40 , aktualizované: 18:24
Ukrajina, Slaviansk, vojaci Foto: ,
Proruskí povstalci v blízkosti letiska pri Donecku.
debata (183)

Uvádza to stanovisko zo základne ukrajinskej „protiteroristickej operácie“. Podľa týchto údajov tiež deviati vojaci utrpeli zranenia. Operácia, ktorá zahŕňa ozbrojené sily z armády a ministerstva vnútra, pokračuje od utorka po tom, čo prezident Petro Porošenko nepredĺžil nestále prímerie.

Porošenko však zároveň chce v sobotu pokračovať v rokovaniach o kríze na Ukrajine. Navrhol miesto a čas, zatiaľ však čaká na odpoveď druhej strany. Návrh predostrel počas telefonátu so šéfkou zahraničnej politiky EÚ Catherine Ashtonovou. Separatisti naznačili, že miesto by mohol byť problém, keďže po opustení územia pod svojou kontrolou na východe by mohli riskovať zatknutie ukrajinskými úradmi.

Ukrajinský vojak pri checkpointe v Slaviansku.
Valery sa díva z balkóna svojho zničeného bytu...
+3Ukrajinský vojak ukazuje náboje, ktoré možno...

V stredu sa ministri zahraničia z Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny dohodli, že cez víkend by sa malo uskutočniť ďalšie stretnutie takzvanej kontaktnej skupiny, ktorá má s povstaleckými lídrami vypracovať podmienky pre nové prímerie. Skupina zahŕňa bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, moskovského veľvyslanca v Kyjeve Michaila Zurabova a zástupcu Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Ukrajinská armáda dobyla mestečko Mykolajivka

Ukrajinské jednotky pri svojej ofenzíve proti proruským separatistom na východe Ukrajiny oslobodili mestečko Mykolajivka (rusky Nikolajevka) v Doneckej oblasti. Oznámila to v piatok agentúra Unian s odvolaním sa na šéfa ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytra Tymčuka.

Bojovalo sa aj v Donecku a Luhansku. Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v piatok opäť vyzval na stretnutie kontaktnej skupiny, ktorá sa má pokúsiť mierovou cestou vyriešiť krízu na Ukrajine.

Operácia sa podľa tohto zdroja nezaobišla bez strát: vládne jednotky prišli o dvoch ľudí a štyria ďalší boli zranení, údajne však zlikvidovali najmenej 150 rebelov. Armáda do boja nasadila aj delostrelectvo a letectvo, s ktorých pomocou zničila oporné body povstalcov aj sklad munície.

Podľa ukrajinských úradov od polovice apríla v bojoch s povstalcami zahynuli dve stovky príslušníkov vládnych síl a viac ako šesť stoviek ďalších utrpelo zranenia.

V noci sa bojovalo aj v Donecku a Luhansku

Rebeli z Donecka oznámili, že mesto počas noci čelilo ťažkému ostreľovaniu, počas piatka je tam vraj situácia stabilná. Tiež predstavitelia luhanských povstalcov uviedli, že v noci armáda začala ostreľovanie predmestí Luhanska a že niekoľko striel dopadlo aj do centra. Delostrelecký granát vraj zabil ženu, jeden muž bol zastrelený a povstalci hlásia tiež asi desať zranených civilistov. Podľa rebelov niekoľko striel vážne poškodilo onkologickú kliniku.

Luhanský starosta Serhij Kravčenko vyzval všetky bojujúce strany, aby zastavili vojenské akcie a začali okamžite vyjednávať. „Dnes sa vojna dostala do domov miestnych obyvateľov – bojové operácie pokračujú v uliciach, zabíjajú ľudí, menia domy a školy na trosky,“ uviedol jeho úrad vo vyhlásení. „Ostreľovanie mesta s pol miliónom obyvateľov je zločinom proti vlastnému ľudu.“

Šéf nikým neuznanej Luhanskej ľudovej republiky Valerij Bolotov medzitým oznámil, že rozpustil vládu. Bez ďalších podrobností iba uviedol, že úradujúci premiér Marat Baširov do týždňa predloží návrh na zloženie nového kabinetu.

Nemecko vyzýva na rokovania o urovnaní nepokojov

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v piatok opäť vyzval na naplnenie dohody zo stredajšej ministerskej schôdzky v Berlíne, kde so svojimi kolegami z Francúzska, Ukrajiny a Ruska rokoval o krokoch k urovnaniu ukrajinskej krízy. Ešte do soboty 5. júla by sa na ďalšom rokovaní o prímerí mala stretnúť trojstranná kontaktná skupina, v ktorej budú zástupcovia Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

„Nemôžeme strácať čas,“ vyhlásil Steinmeier. „Stretnutie kontaktnej skupiny je kľúčovým prvkom pre zabezpečenie ďalšieho (mierového) procesu,“ dodal minister s tým, že Kyjev by mal preukázať ochotu a Moskva by mala presadiť svoj ​​vplyv na separatistami.

Rusko vyšetruje incident na hraniciach

Rusko v piatok oznámilo, že v súvislosti so štvrtkovým ostreľovaním ruského hraničného prechodu Novošachtinsk začalo kriminálne vyšetrovanie, pretože incident vraj nesie jasné známky toho, že cieľom bolo zabiť ruských občanov. Agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na tajnú službu FSB uviedla, že za streľbou stoja ukrajinské jednotky, Kyjev už skôr pripísal zodpovednosť za útok na vrub separatistov. Pri ostreľovaní nebol nikto zranený, črepiny delostreleckého granátu vraj ale poškodili dve budovy.

Moskva vyšetruje tiež okolnosti júnového ostreľovania niekoľkých obývaných miest v Rostovskej oblasti v Rusku.

V juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa v noci na piatok otriasol výbuch vojenskou budovou, kde sídli odvodová komisia. Jeden človek podľa ITAR-TASS utrpel zranenia. Príčinu explózie úrady vyšetrujú.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #doneck #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Luhansk #proruskí separatisti