Polícia v Nigérii zatkla tri ženy z hnutia Boko Haram

Tri ženy údajne pracujúce pre teroristickú organizáciu Boko Haram zatkla v piatok nigérijská polícia. S odvolaním sa na miestnu armádu o tom informoval spravodajský server BBC.

04.07.2014 21:12
debata

Zadržané vraj regrutovali pre islamistov ženské členky. Ženy vykonávali pre Boko Haram nábor medzi vdovami a mladými dievčatami. Sľubovali im, že sa budú môcť vydať za jedného z členov organizácie. Jedna zo zatknutých žien bola údajne vdovou po jednom z členov.

Nigérijská polícia tvrdí, že milície Boko Haram majú už aj ženské krídlo. Podľa BBC sa islamisti snažia, aby ženy v ich hnutia hrali aktívnejšiu úlohu ako doteraz. Minulý mesiac zomrela samovražedná atentátnička pri pokuse o útok na kasárne v štáte Gombe na severovýchode krajiny. Bol to vôbec prvý prípad účasti žien v priamom teroristickom útoku v Nigérii.

Bomba, ktorú mala žena pripevnenú na tele, vybuchla pri prehliadke na kontrolnom stanovišti. Zomrel pritom jeden policajt. Členovia hnutia Boko Haram rozpútali v poslednej dobe na severovýchode Nigérie nevídanú vlnu násilia. Podľa správy Nórskej rady pre utečencov zabili len za tento rok okolo 3 300 ľudí. V apríli tiež uniesli viac ako 270 dievčat z gymnázia v Chiboku, 219 z nich je stále v zajatí.

Islamisti z hnutia Boko Haram bojujú proti centrálnej vláde v Nigérii od roku 2009. Terčom ich útokov boli často školy, mešity, štátne inštitúcie, ale aj polícia alebo armáda. Bezpečnostná rada OSN koncom mája zaradila milície Boko Haram na zoznam teroristických organizácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria