Zomrela hlava ukrajinského pravoslávia Volodymyr

Hlava ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, kyjevský metropolita Volodymyr, v sobotu zomrel.

05.07.2014 10:07
debata (5)

Na svojej webovej stránke o tom informuje ukrajinský patriarchát. Volodymyra museli pre zápal pľúc a neskoršie vnútorné krvácanie hospitalizovať v kyjevskej nemocnici, lekári však 78-ročnému pacientovi nedokázali pomôcť.

Povinnosti najvyššieho predstaviteľa ukrajinskej pravoslávnej cirkvi prevezme metropolita Černovic a Bukoviny Onufrij.

Kyjevský metropolita sa v rámci štruktúry pravoslávnej cirkvi zodpovedal priamo moskovskému patriarchovi Kirilovi. Na Ukrajine pritom existuje viacero samostatne fungujúcich pravoslávnych cirkví.

Štiepenie pravoslávnej obce sa na Ukrajine začalo v roku 1990, kedy vedľa oficiálnej ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu (UPC) bola obnovená Ukrajinská autokefálnea pravoslávna cirkev (UAPC).

Po roztržke medzi moskovským vedením pravoslávnej cirkvi a vtedajším metropolitom kyjevským, haličským a celej Ukrajiny Filaretom vznikla v júni 1992 tretia pravoslávna platforma – Ukrajinská pravoslávna cirkev kyjevského patriarchátu (UPC-KP).

Po rozpade Sovietskeho zväzu tam prišlo ku schizme, po ktorej sa Volodymyr dostal na čelo jednej z nich, ktorá zostala lojálna Moskve. Ruskú pravoslávnu cirkev vnímajú ako predĺženú ruku šéfa Kremľa Vladimira Putina, pričom podobne vnímali aj samotného kyjevského metropolitu Volodymyra počas krízy na Kryme.

Na Ukrajine pôsobí aj gréckokatolícka cirkev, ktorá je svojimi obradmi blízka pravosláviu, ale podlieha rímskemu pápežovi.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #pravoslávie #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj