Pitva ukázala, že palestínskeho chlapca upálili

Prvotné závery pitvy vykonanej u palestínskeho chlapca uneseného a zabitého v stredu vo východnom Jeruzaleme ukazujú, že bol upálený zaživa.

05.07.2014 14:13
debata (4)

Palestínskej tlačovej agentúre WAFA to uviedol palestínsky generálny prokurátor Muhammad Aváví. Polícia teraz vyšetruje, či bola vražda odvetou za únos a zabitie troch izraelských študentov. Na pitve sa zúčastnil palestínsky aj izraelský lekár, Izraelčania zatiaľ jej výsledky nezverejnili.

„Bezprostrednou príčinou smrti boli popáleniny spôsobené ohňom a ďalšie komplikácie s tým spojené,“ vyhlásil Muhammad Aváví. Na pitve, vykonanej lekármi v Tel Avive, sa zúčastnil aj Sabir Aluli, šéf Palestínskeho forenzného inštitútu. V dýchacích cestách palestínskeho chlapca objavili čiastočky prachu vzniknuté pri horení, čo znamená, že „chlapec vdýchol tento materiál, keď bol upálený zaživa“.

Sedemnásťročný Muhammad abú Chudajr utrpel popáleniny na 90 percentách tela. Aj naďalej prebiehajú dodatočné laboratórne testy, aby mohla byť zverejnená záverečná lekárska správa, uviedla agentúra Reuters.

Pohreb mladého Palestínčana sa uskutočnil v piatok po poludňajších modlitbách vo východnom Jeruzaleme. Pri následných stretoch Palestínčanov s izraelskou políciou na niekoľkých miestach v meste utrpelo zranenia viacero ľudí. Palestínčania hádzali po policajtoch kamene a vyzývali na nové ľudové povstanie proti Izraelu vykrikovaním hesla „intifády“ (arabsky „povstanie“). Muži zákona proti nim zasiahli slzným plynom, ohlušujúcimi granátmi a gumovými projektilmi.

Strety medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou sa preniesli aj do ďalších miest. Napríklad pri obci Kalansuva maskovaní protestujúci zablokovali horiacimi pneumatikami cestu a začali zastavovať vodičov a vypytovať sa ich na ich vieru. Dvoch mužov, ktorí im odpovedali hebrejsky, údajne vytiahli z áut a zbili. Jeden z automobilov zapálili, uviedol denník Times of Israel. Polícia cez noc pozatýkala viac než 30 ľudí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína