V Keni zabili desiatky ľudí počas útokov

Zhruba 30 ľudí zahynulo pri najnovšej sérii útokov na kenskom pobreží. V prípade turistky, ktorú ozbrojenci v kenskom prístavnom meste Mombasa smrteľne postrelili, išlo podľa polície o kriminálny, a nie teroristický čin.

06.07.2014 21:02
debata

K iným dvom útokom, ktoré sa odohrali už v noci na nedeľu, sa podľa agentúry Reuters rovnako ako v predchádzajúcich podobných prípadoch prihlásila somálska islamistická skupina Šabáb. Vlna útokov pozdĺž kenského pobrežia a v Nairobi nepriaznivo zasiahla turistický ruch, ktorý patrí medzi hlavné zdroje príjmov africkej krajiny. K podobným útokom sa v Keni síce spravidla hlási Šabáb, avšak kenský prezident Uhuru Kenyatta je tentoraz presvedčený, že za najnovšími masakrami sú miestni politici a kriminálne podsvetie.

Ruská turistka bola počas dňa smrteľne postrelená pri návšteve historickej pamiatky vo veľkom prístavnom meste Mombasa, informovala agentúra AFP. Policajti po páchateľoch pátrajú. Táto vražda je „obyčajný zločin“ ľudí, ktorí turistke chceli ukradnúť fotoaparát, povedal novinárom v Nairobi zástupca policajného šéfa Grace Kaindi. Vylúčil, že by išlo o ďalší teroristický útok.

Žena si spoločne s ďalšími dvoma osobami prezerala pevnosť Fort Jesus z 16. storočia, pamiatku UNESCO, keď na skupinu začala strieľať trojica ozbrojencov, ktorí turistom vzali tašky s fotoaparátmi a mobilnými telefónmi.

Nočné útoky v pobrežných oblastiach vykonali muži so strelnými zbraňami na dvoch miestach. Podľa úradov v okrese Lamu skupina asi 15 ozbrojencov už v sobotu neskoro večer vtrhla do dediny Hindi a začala bez automaticky strieľať do ľudí. Deväť osôb zomrelo. V polovici júna v neďalekom Mpeketoni teroristi, údajne tiež zo somálskeho islamského hnutia Šabáb, zavraždili pri dvoch atentátoch 65 ľudí.

Policajný komisár Miiri Njenga uviedol, že útočníci pri nočnom besnení cielili na vládne úrady. Niektoré objekty podpálili. Ďalších 20 ľudí zomrelo pri útoku v oblasti Gamba v okrese Tana River. Počet obetí môže ďalej rásť, upozornil hovorca kenského ministerstva vnútra Mwenda Njoka.

Organizácia Šabáb tvrdí, že vnikla na policajnej stanici v Gambe a oslobodila zadržiavaných z väzobných ciel. „Zabili niekoľko našich kolegov a oslobodili moslimských väzňov,“ povedal Reuters policajný zdroj.

Medzi zadržiavanými boli aj osoby podozrivé z podielu na atentátoch v Mpeketoni. Kenská prokuratúra minulý mesiac v súvislosti s nedávnymi útokmi obvinila guvernéra okresu Lamu z terorizmu a niekoľkonásobnej vraždy. Kenské bezpečnostné zložky sú v pohotovosti od minulého krvavého ataku islamistov na nákupné stredisko v Nairobi, pri ktorom zahynulo 67 ľudí.

Šabáb chce teroristickými útokmi, ktoré už v Keni pripravili o život desiatky ľudí, docieliť stiahnutie kenskej armády z vojenskej medzinárodnej misie Amisom, ktorú na pomoc vláde v Somálsku vyslala Africká únia.

debata chyba
Viac na túto tému: #útoky #keňa #Šabáb