Na Ukrajine sa strieľa, vzbúrenci vyhodili do povetria tri mosty

Ukrajinské vládne sily pokračujú na východe krajiny v operácii proti proruským separatistom, ktorých sa im cez víkend podarilo vytlačiť z niekoľkých miest a obcí.

07.07.2014 10:36 , aktualizované: 16:19
Ukrajina, doneck, most, Foto: ,
Zničený most pri obci Novobachmutivka, severne od Donecku.
debata (549)

Podľa pondelkových správ kyjevských médií utekajúci rebeli za sebou zanechali, najmä v Slaviansku, veľké množstvo ruských zbraní a munície. V noci na pondelok vraj povstalci určité stanovištia armády ostreľovali.

Šéf ukrajinského Strediska pre vojenské a politické štúdiá Dmytro Tymčuk podľa agentúry Ukrinform na Facebooku napísal, že „teroristi“ počas noci vykonali sériu útokov na pozície síl „protiteroristickej operácie“. Pod ich paľbou sa ocitli vládne jednotky pri mestách Amvrosijivka v Doneckej a Rubižne v Luhanskej oblasti, ale žiadne straty neutrpeli.

Z mínometov vraj vzbúrenci strieľali aj na oporný bod armády pri hraničnom prechode Dovžanskij. Tri desiatky vypálených granátov ale ani tu nikoho nezranili. Pri meste Kreminna v Luhanskej oblasti bol však pri ďalšom ostreľovaní zranený jeden vojak.

Denník Ukrajinská pravda napísal, že v Luhansku opäť dunela delostrelba. Nad mestom sa tiež objavili bojové lietadlá a sirény upozornili obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do bezpečia. Podľa informácií na sociálnych sieťach nálety mierili na predmestie. V meste údajne horí závod na výrobu asfaltu, čerpacie stanice pri autobusovej stanici, jedna kaviareň a supermarket.

V Slaviansku, z ktorého sa separatisti cez víkend stiahli, teraz vojaci nachádzajú veľké množstvo zbraní, ktoré povstalci zanechali na rôznych miestach. Podľa zdrojov denníka Ukrajinská pravda v pivniciach miestnych úradov napríklad objavili stovku debien munície kalibru 5,45 a 7,62 milimetrov, ručné granátomety, prenosné protilietadlové rakety a tiež viac než 60 protitankových riadených striel. Ukrajinský minister vnútra Arzén Avakov na Facebooku napísal, že v pivnici jedného slavianského kostola mali „teroristi“ schovaný celý arzenál. Príslušníci Národnej gardy tam podľa neho našli najnovšie protilietadlové strely, míny a granátomety, všetko ruskej výroby.

Ukrajinský vojak stojí pri zničenom vozidle na... Foto: Reuters, Gleb Garanich
Ukrajina, Slaviank, vojak, Ukrajinský vojak stojí pri zničenom vozidle na ceste vedúcej do Slaviansku.

Separatisti vyhodili do povetria tri mosty

Vzbúrenci sa cez víkend hromadne začali presúvať do oboch metropol separatistických oblastí – do Donecka a Luhansk. V médiách sa objavili kritické otázky na to, prečo armáda a garda týmto presunom nezabránili. Hovorca ukrajinskej bezpečnostnej rady Andrij Lysenko podľa denníka Ukrajinská pravda v pondelok vysvetľoval, že ostreľovať tieto kolóny nebolo možné, pretože „teroristi“ v nich prevážali aj rukojemníkov, vrátane zajatých vojakov.

Nový minister obrany Valerij Heletej však podľa denníka uviedol, že vojaci na jednom kontrolnom stanovišti veľký konvoj mieriaci zo Slavyanskaya do Donecka neprepustili, ale „zničili jeho jadro“. Pri strete sa vraj podarilo vyradiť z boja desať kusov obrnenej techniky povstalcov. Vzhľadom k tomu, že konvoj bol veľmi dlhý, sa ale ostatným podarilo rozbehnúť do okolia.

Médiá informovali, že separatisti ustupujúci zo Slavianska do Donecka za sebou vyhodili do povetria tri mosty, aby sťažili vládnym silám postup a mali viac času opevniť sa v Donecku. Podľa agentúry ide o mosty pri dedinách Novobachmutivka, Zakitne a Seleznivka.

Vzhľadom na to, že sa ukrajinský prezident Petro Porošenko rozhodol pre pokračovanie operácie proti separatistom, sú trochu v útlme diplomatické vyjednávania. Avšak nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier v pondelok podľa agentúr opäť vyzýval Kyjev na nadviazanie dialógu so separatistami s cieľom ukončiť boje. Poukázal pritom na to, že riešenie krízy na Ukrajine sa nemôže dosiahnuť len vojenskou cestou.

Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) informovala, že v nedeľu sa stretla trojstranná kontaktná skupina zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska a OBSE. Predstavitelia vzbúrencov sa ale nezúčastnili. Výsledkom schôdzky je zrejme len to, že sa jej účastníci zhodli na potrebe ďalších rokovaní.

Ukrajinskí vojaci v Slaviansku. Foto: Reuters, Gleb Garanich
Ukrajina, Slaviansk, vojaci Ukrajinskí vojaci v Slaviansku.

Na kyjevskom Majdane došlo ku konfliktu, štyri osoby postrelili

Najmenej štyria ľudia utrpeli v noci na pondelok strelné zranenia v centre Kyjeva na námestí Nezávislosti, ktoré bolo od vlaňajšieho novembra ohniskom protestov a viedlo k pádu proruského režimu. Ráno to podľa agentúry AFP oznámila Kyjevská polícia. Pozadie incidentu je zatiaľ nejasné.

O udalosti v pondelok informujú aj ukrajinské médiá. Denník Ukrajinská pravda cituje správy z facebookových účtov niektorých zo stoviek ľudí, ktorí na námestí prezývanom Majdan naďalej zostávajú „kvôli kontrole, či nová vláda plní požiadavky ľudu“.

Podľa týchto informácií asi 40 maskovaných útočníkov vtrhlo do majdanského tábora v dvoch skupinách. Údajne pritom naháňali ľudí neslovanského vzhľadu. Vyzbrojení boli boxermi, reťazami a basebalovými pálkami. Na začiatku konfliktu sa vraj ale ozvali aj výstrely.

Jeden zo svedkov udalosti na Facebooku napísal, že zranenia utrpelo až 15 ľudí. Podľa agentúry AFP všetky štyri osoby, ktoré boli so strelným poranením prevezené do nemocnice, patrili k obyvateľom protestného stanového tábora na Majdane.

Motív útočníkov nie je zatiaľ zrejmý. Autor jednej správy na sociálnej sieti sa pozastavil nad tým, ako sa tak početná skupina zamaskovaných ľudí mohla na Majdan dostať „nepozorovane“ okolo budovy tajnej služby SBU. V 01:50 miestneho času (00:50 SELČ) už vraj na mieste panoval pokoj.

Majdan vznikol na námestí Nezávislosti koncom vlaňajšieho novembra na protest proti odmietnutiu vtedajšieho proruského prezidenta Viktora Janukovyča podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. Demonštrácie prerástli v krvavé strety a nakoniec vyústili v pád režimu a v útek Janukovyča do Ruska. Stovky ľudí na námestí zotrvávajú dodnes a robia ťažkú ​​hlavu novej vláde aj novým mestským úradom. V ich čele stál ako starosta populárny politik a bývalý svetový šampión v boxe Vitalij Kličko.

549 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #ozbrojenci #Ukrajina #Luhansk #Slaviansk #proruskí separatisti