Z pazúrov islamistických únoscov ušlo v Nigérii 63 žien

Zo zajatia islamistov v Nigérii sa podarilo utiecť 63 zo 68 žien a dievčat, ktoré uniesla v júni pri sérii útokov pravdepodobne radikálna skupina Boko Haram. Informovala o tom v pondelok agentúry AFP s odvolaním sa na nigérijské bezpečnostné zdroje.

07.07.2014 12:10
debata

„Práve som dostal upozornenie od kolegov v oblasti Damboa, že asi 63 unesených žien a dievčat sa vrátilo domov,“ povedal zástupca milícií štátu Borno, ktoré úzko spolupracujú s miestnou políciou.

„Uskutočnili odvážny čin, keď ich väznitelia opustili, aby sa venovali inej operácii,“ dodal. Iný zdroj spresnil, že ženy a dievčatá utiekli v piatok večer, kedy viedla armáda proti islamistom bojovú operáciu, ktorá stála životy viac ako 50 extrémistov.

Členovia hnutia Boko Haram rozpútali v posledných rokoch na severovýchode Nigérie rozsiahlu vlnu násilia s cieľom vytvoriť v oblasti islamský štát. Podľa správy Nórskej rady pre utečencov zabili len za tento rok asi 3 300 ľudí.

Pozornosť sveta vzbudili akcie Boko Haram od tohtoročného apríla, keď islamisti začali unášať stovky žien a dievčat. Bezpečnostná rada OSN koncom mája zaradila milície Boko Haram na zoznam teroristických organizácií.

debata chyba
Viac na túto tému: #únos #Boko Haram #islamisti