Pápež prijal obete pedofilných kňazov, odslúžil za ne omšu

Pápež František v pondelok ako prvá hlava katolíckej cirkvi prijal vo Vatikáne skupinu obetí pedofilných kňazov, ktorých aféry rezonovali po celom svete. Pápež pred súkromnou audienciou odslúžil omšu za ľudí, ktorým sexuálne zneužívanie zo strany duchovenstva ovplyvnilo život. Stretnutie malo prísne súkromný ráz, informovala agentúra AFP.

07.07.2014 12:45
pápež František Foto: ,
Pápež František
debata (3)

Do Františkovej vatikánskej rezidencie v dome svätej Marty ráno dorazili po dvaja hostia z Británie, Írska a Nemecka. Pápež v ich prítomnosti slúžil omšu v kaplnke rezidencie a potom sa s nimi rozprával. Pápež po svojom minuloročnom marcovom zvolení vyhlásil nulovú toleranciu voči sexuálnym zločinom v radoch kléru a nedávno takéto počínanie označil za podobnú svätokrádež ako organizovanie čiernych omší satanistami.

Piatková návšteva bola vôbec prvým stretnutím s obeťami sexuálneho zneužívania na vatikánskej pôde. Františkov predchodca Benedikt XVI., počas ktorého pontifikátu sa začali tieto škandály vyšetrovať, sa podľa Vatikánu stretol s niekoľkými zneužitými ľuďmi počas svojich ciest po svete.

Tento rok v apríli sa František za prípady sexuálneho zneužívania detí kňazmi ospravedlnil a vyhlásil, že páchatelia budú potrestaní. Zároveň uistil, že celibát, ktorý mnohí považujú za príčinu pedofilných škandálov, nie je pre cirkev dogmou, v blízkej dobe sa však jeho zrušenie zrejme riešiť nebude.

Vatikán potom oznámil, že za posledných desať rokov kvôli sexuálnemu obťažovaniu detí zbavil úradu 848 kňazov a ďalším 2572 udelil menšie tresty. Obvinené alebo odsúdené boli stovky kňazov v mnohých krajinách Európy, ale aj v Spojených štátoch či v Kanade.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Vatikán #pápež František #sexuálne obťažovanie