Ghaní chce prešetriť volebné podvody v Afganistane

Kandidát na afganského prezidenta Ašraf Ghaní, ktorý čelí obvineniam z volebných podvodov zo strany svojho protivníka Abdulláha Abdulláha, sa v piatok vyslovil za čo najširší audit volebných výsledkov z miest, kde údajne dochádzalo k podvodom.

11.07.2014 10:40
Afganistan, prezidentské voľby Foto: ,
Ašraf Ghaní
debata (1)

Ghaní to vyhlásil po stretnutí s americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym, ktorý vo štvrtok priletel do Afganistanu, aby sa pokúsil krízu okolo výsledkov volieb vyriešiť.

„Myslíme si, že čo najväčšie prešetrenie by mohol obnoviť dôveru vo (výsledky) volieb,“ povedal Ghaní, ktorého citovala agentúra AFP. Ako Ghaní, ktorému víťazstvo pripísali prvé výsledky druhého kola hlasovania, tak aj Abdulláh sa vyhlásili za víťaza volieb, čím vyvolali v Kábule politickú krízu.

Kerry vo štvrtok varoval, že Spojené štáty ukončia svoju finančnú a bezpečnostnú pomoc Afganistanu, ak sa ktokoľvek v krajine pokúsi ilegálne prevziať moc.

V piatok popoludní afganského času (okolo poludnia SELČ) sa má americký minister zahraničia stretnúť tiež s Abdulláhom. Návštevu ukončí večerou s doterajším prezidentom Hamídom Karzajom v prezidentskom paláci.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #john kerry #Abdulláh Abdulláh #Ašraf Ghaní