Izrael varuje pred ďalšími útokmi, tisíce Palestínčanov utekajú

Tisíce Palestínčanov na severe Pásma Gazy opustili v nedeľu svoje domovy po tom, čo ich Izrael varoval pred ďalšími útokmi na odpaľovacie základne.

13.07.2014 09:59 , aktualizované: 20:44
Izrael, Pásmo Gazy, vojaci Foto: ,
Izraelskí vojaci sa na obrnených transportérov presúvajú na novú pozíciu na hranici medzi Izraelom a Pásmom Gazy.
debata (45)

Stalo sa tak na šiesty deň ofenzívy, počas ktorého počet obetí na strane Palestínčanov stúpol už na najmenej 160, z toho asi 135 tvoria civilisti. Viac než tisícka ďalších utrpela zranenia. „Tí, ktorí sa nebudú držať inštrukcií, vystavujú ohrozeniu svoje životy a životy svojich rodín. Dávajte si pozor,“ píše sa v letákoch, ktoré zhodila izraelská armáda v meste Bajt Lahíja pri hraniciach s Izraelom.

Elitné izraelské komando v noci zo soboty na nedeľu uskutočnilo prvý pozemný prienik do severnej časti Pásma Gazy od spustenia súčasnej ofenzívy.

Pri akcii boli štyria izraelskí vojaci ľahko zranení. Oznámila to izraelská armáda. V noci na nedeľu Izrael pokračoval v ostreľovaní Pásma Gazy, pri ktorom zahynul podľa miestnych záchranárov palestínsky chlapec a žena.

Armádny hovorca spresnil, že izraelskí vojaci boli zranení pri krátkom vpáde do oblasti s cieľom zničiť odpaľovacie miesto pre rakety. Potom sa vojaci vrátili na izraelské územie. Ozbrojená zložka militantného palestínskeho hnutia Hamas podľa agentúry AFP potvrdila, že komando izraelskej námornej pechoty sa snažilo pristáť na jednej pláži, ale dostalo sa do prestrelky s palestínskymi bojovníkmi.

Podľa AP bola operácia vykonaná za pomoci špeciálnych síl a nezdá sa, že by to bol začiatok rozsiahlejšieho pozemného útoku.

Izrael tvrdí, že pozemná invázia do Gazy je stále jednou z možností a zmobilizoval už kvôli tomu približne 20 000 záložníkov. Väčšina útokov sa však zatiaľ uskutočnila zo vzduchu, zasiahnutých bolo asi 1200 cieľov. Hamas z Gazy vypálil na Izrael od začiatku terajšieho konfliktu stovky rakiet.

Cezhraničné násilie zatiaľ nevykazuje známky slabnutia napriek rastúcemu tlaku zo zahraničia požadujúcemu po oboch stranách konfliktu ukončenie násilia. Bezpečnostná rada OSN vyzvala na ukončenie nepriateľských akcií a situácii v oblasti v nedeľu budú rokovať aj ministri zahraničia Británie, USA, Francúzska a Nemecka.

Šesť dní konfliktu si podľa agentúry AFP vyžiadalo na palestínskej strane už 163 mŕtvych a skoro 1 100 ranených, prevažne civilistov. Pri nedeľných izraelských náletoch zahynul štrnásťročný palestínsky chlapec a štyridsaťštyriročná žena, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na zdravotníkov.

Podľa miestnej polície izraelské letectvo nad ránom zasadilo v Gaze celkom 17 úderov. Bilancia sobotňajších náletov po posledných úmrtiach dosiahla 56 obetí, vrátane dvojročného dieťaťa a sedemdesiattri­ročnej ženy.

Hamas však pokračuje v ostreľovaní Izraela raketami. Terajší konflikt sa javí ako najkrvavejší od operácie v novembri 2012, ktorej cieľom bolo tiež prerušiť odpaľovanie rakiet z Gazy. Počas týždňa bojov vtedy zahynulo 177 Palestínčanov a šesť Izraelčanov.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Hamas #Pásmo Gazy