Granát vystrelený z Ukrajiny zabil v Rusku muža, Moskva varovala Kyjev

Rusko v nedeľu varovalo Kyjev pred "nezvratnými následkami" potom, čo granát vystrelený z Ukrajiny poškodil v ruskom pohraničnom meste dva domy a údajne zabil jedného muža a zranil dve ženy.

13.07.2014 10:59 , aktualizované: 20:10
Ukrajina, vojaci Foto: ,
Boje na východe Ukrajiny pokračujú. Ukrajinskí vojaci na kontrolnom stanovišti pri meste Siversk v Doneckej oblasti.
debata (653)

Ruské štátne médiá vinu za ostreľovanie už pripísali ukrajinskej armáde bojujúcej na východe Ukrajiny s proruskými separatistami. Armáda a vzbúrenci zodpovednosť za útok popreli a vzájomne sa obvinili zo snáh vyprovokovať ruskú intervenciu.

„Ruská strana považuje túto provokáciu za ďalšiu agresiu ukrajinskej strany proti suverénnemu ruskému územiu a občanom Ruskej federácie,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Incident podľa Moskvy svedčí o „krajne nebezpečnej eskalácii napätia pri rusko-ukrajinských hraniciach a môže mať nezvratné následky“.

Explózia granátu v meste Doneck v Rostovskej oblasti podľa miestnych úradov pripravila o život muža, narodeného v roku 1967, ktorému výbuch vraj odtrhol ruku. Tlaková vlna zranila osemdesiatročnú ženu, o ktorej život zápasia lekári. Črepina granátu zranila ďalšiu ženu do nohy. Ruskí vyšetrovatelia prípad vyšetrujú ako vraždu.

Ukrajinské úrady zodpovednosť za útok popreli. „Ukrajinské sily nestrieľajú na ruské územie, ani nestrieľajú po obytných štvrtiach,“ vyhlásil podľa agentúry Interfax armádny hovorca Andrij Lysenko a z incidentu obvinil rebelov. „Máme veľa preukázaných prípadov, keď povstalci viedli paľbu na ruské územie a po civilistoch, aby provokovali a zvalili vinu za obete na ukrajinskú armádu,“ dodal.

To rebeli popierajú a zvaľujú vinu na armádu. Donecký „vicepremiér“ Andrej Purugin ruským novinárom povedal, že si je „z 90 percent istý“, že strieľali vojaci, pretože rebeli majú na rozdiel od armády príliš málo munície, než aby ju takto plytvali. Ďalší z povstaleckých predákov Pavel Gubarev podľa ITAR-TASS obvinil „Kyjevskú juntu“, že sa „snažia za akúkoľvek cenu vyprovokovať Rusko“ na intervenciu. Vraj „Porošenko dostal túto úlohu od USA“.

Agentúra AFP varovala, že incident zvyšuje riziko ruskej odvety. Moskva sa už niekoľkokrát Kyjevu sťažovala na ostreľovanie svojho územia z východnej Ukrajiny. Touto oblasťou podľa Západu a Kyjeva vedú zásobovacie trasy separatistov. Predchádzajúce incidenty sa však obišli bez strát na životoch a ranených.

Očakávalo sa, že prezidenti oboch rozhádaných krajín, Petro Porošenko a Vladimir Putin, by sa mohli stretnúť na nedeľňajšom finále futbalových majstrovstiev sveta v Riu de Janeiro. Ale kancelária ukrajinského prezidenta oznámila, že Petro Porošenko vzhľadom na situáciu vo vlasti nakoniec nevyhovie pozvaniu brazílskej hostiteľky. Podľa agentúry AP vraj k „futbalovej diplomacii“ Porošenka prehovárala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Ruské pohraničné mesto, kde granát dopadol, sa volá rovnako ako miliónové veľkomesto na východnej Ukrajine, teda Doneck. Avšak Doneck v Rostovskej oblasti podľa serveru newsru.com má asi 49 000 obyvateľov a leží oproti Luhanskej oblasti, v blízkosti hraničného prechodu, o ktorý sa ešte v piatok bojovalo.

Putin a Merkelová chcú prímerie a rokovania

Na Ukrajine je potrebné čo najrýchlejšie vyhlásiť pokoj zbraní medzi vládnou armádou a separatistami a tiež je nutné okamžite zahájiť rozhovory kontaktnej skupiny, ktorá by mohla pomôcť s vyriešením krízy. V nedeľu sa na tom pri krátkom stretnutí v Rio de Janeiro pred finálovým zápasom futbalového šampionátu zhodli ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

„Putin i Merkelová zdôraznili naliehavú potrebu obnoviť prácu kontaktnej skupiny na Ukrajine,“ oznámil podľa agentúry Reuters Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Schôdzka kontaktnej skupiny, teda zástupcov Ukrajiny, Ruska a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, prípadne tiež rebelov, sa mala uskutočniť už začiatkom júla. Tieto plány ale stroskotali.

Podľa Peskova zastávajú Putin aj Merkelová rovnaký názor v pohľade na vývoj krízy na Ukrajine, a to že sa situácia naďalej zhoršuje. Obaja štátnici preto vraj vyzvali na posilnenie mierového snaženia.

653 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #granát #Ukrajina